Článek
Podle poroty se vítězný koktejl nese v duchu výrazných chutí a svou lehkostí, nízkou energetickou hodnotou a efektním provedením splňuje všechny atributy moderní mixologie. Z pohledu běžného člověka však zřejmě obsahuje ingredience, o kterých při nejlepší vůli neslyšel a neví, kde je sehnat. I tak lze však zapřemýšlet nad tím, jak se k sobě hodí takový anýz s fenyklem.
Desetičlennou mezinárodní odbornou komisi však zaujalo více koktejlů. A použití zajímavých a vhodných surovin dozajista hrálo svou velkou roli. Čeští barmani poměřili své síly s barmany ze Slovenska, Lotyšska, Kypru a Filipín.
„Zaujalo mě například použití japonského yuzu nebo koriandr v promyšlených kombinacích. Všechny soutěžní koktejly byly letní a svěží, porota neměla snadné rozhodování. Sám bych těžko hledal svého favorita," uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Recept na vítězný koktejl A Touch of Spring | ||
---|---|---|
Ingredience | ||
100% mrkvová a jablečná šťáva Zdravo | 5 cl | |
nápoj ze zázvoru a citronové trávy Bottle Green | 1 cl | |
anýzový sirup Monin | 1 cl | |
citronová šťáva | 5 ml | |
čerstvý fenykl | 25 g | |
perlivá voda Mattoni | 1 dl | |
mrkev, anýz, fenykl, ředkvička, červená řepa | na ozdobu | |
Postup přípravy | ||
Do sklenice nasypeme led, abychom ji vychladili. Led opět vysypeme a do sklenic vložíme nakrájený fenykl, ten ještě ve sklenici podrtíme. Do shakeru nasypeme led, přidáme mrkvovo-jablečnou šťávu, posilující nápoj ze zázvoru a citronové trávy, anýzový sirup a citronovou šťávu a vše pečlivě v shakeru promícháme. Do sklenice s fenyklem přisypeme led a zalijeme připravenou směsí ze shakeru. Dolijeme perlivou Mattoni, ozdobíme a můžeme podávat. |