Článek
Ačkoliv by se mohlo zdát, že na výrobě bagety není nic složitého a že vlastně všechny chutnají tak nějak podobně, Francouzům to raději neříkejte.
Ve středu 10. května se v Paříži sešlo množství místních pekařů, aby porotě předložili svoji vlastní chloubu. Vítěz zmíněné soutěže, která se letos konala už po třicáté, má po dobu jednoho roku čest zásobovat svými bagetami Elysejský palác a nad to získá 4000 eur (95 tisíc korun), informuje server CNN.
„Je to pro nás opravdová čest,“ svěřil se v sobotu před slavnostním vyhlášením prezident odborové organizace Syndicat des boulangers du Grand Paris Franck Thomasse.
„Je to pro ně (pekaře) nesmírně důležitá soutěž, jsou tomu zcela zasvěceni,“ přidává se Olivia Polskiová, která soutěži předsedá už téměř deset let.
Těstoviny milované michelinskými kuchaři. Chce to čas, usmívají se Italové
Porota, která hodnotí vzhled, vůni, techniku pečení a samozřejmě chuť bagety, byla letos osmnáctičlenná a tvořili ji předchozí vítězové soutěže, úředníci ze zmíněné odborové organizace, foodblogeři a šest Pařížanů, kteří byli náhodně vybráni z více než 1200 uchazečů.
Vítězství pekaře ze Srí Lanky nepřekvapilo
V soutěži se objevilo celkem 176 baget, z nichž 40 porota okamžitě vyřadila, neboť byly buď příliš krátké, dlouhé, těžké, lehké, nebo na jejich výrobu nebyl využit správný druh mouky.
Vítězem se nakonec stal srílanský pekař Tharshan Selvarajah z pekařství Au Levain des Pyrénées.
„Už v roce 2018 jsme skončili třetí. Od té doby si říkáme, že příště určitě zvítězíme, nebo alespoň skončíme druzí,“ svěřil se CNN Selvarajah s tím, že vítězství pro něj nebylo až takové překvapení.
A tajemství jeho úspěchu? Nejlepší druh mouky, skvělý recept a jednotlivé dávky péct každých 20 minut, aby bylo pečivo neustále horké a čerstvé – více pekař s nejlepšími bagetami v Paříži neprozradil. Navzdory vítězství v soutěži bagetu v jeho pekařství zakoupíte za příznivou cenu 1,35 eura (32 korun).