Článek
Francouzský šéfkuchař zažádal o vynechání svého podniku Le Suquet už v roce 2017. Trápil ho velký tlak, který byl s tímto vyznamenáním spojený. Bras už si nechtěl lámat hlavu s tím, kdy přijedou inspektoři z Michelinu, a zda budou spokojení.
Průvodce loni jeho vyškrtnutí potvrdil s tím, že nemá smysl zařazovat podnik, který si to nepřeje. Zdálo se tak, že Bras může načít novou životní etapu a více experimentovat, což si přál. Byl proto velmi překvapený, když v pondělí zjistil, že se v průvodci opět nachází a místo tří hvězd, kterými se jeho restaurace předtím pyšnila, už má jen dvě.
„Toto protichůdné rozhodnutí v nás vyvolalo pochyby,“ citovala 47letého šéfkuchaře agentura AFP.
Pro francouzský list Centre Press Aveyron ještě dodal, že Michelin dal jasně najevo, že restaurace nemají na výběr a musejí se naučit žít pod tlakem.
Restauraci Le Suquet nedaleko městečka Laguiole ve francouzském departementu Aveyron založil v roce 1992 Brasův otec. Třetí michelinskou hvězdičku získala už o sedm let později. Sébastien její vedení převzal v roce 2009.
V novém vydání zaujalo například odebrání jedné hvězdy alsaské restauraci Auberge de l’Ill. Ta měla tři hvězdy dlouhých 51 let a někteří to označují za "největší šok ve francouzském kulinářském průvodci pro rok 2019". O jednu ze dvou hvězd přišla i francouzská restaurace Paloma českého premiéra Andreje Babiše. [celá zpráva]