Článek
Restauraci otevřel v roce 1997 severoirský šéfkuchař Michael Deane, michelinskou hvězdu si podnik vysloužil pouhý rok poté. Úspěšným rokům ale nyní odzvonilo. Jak zástupci restaurace oznámili, provoz ukončí ještě letos.
„Když nás lidé navštíví, mají jistá očekávání. Náklady na jejich splnění se ale od dob lockdownů zdvojnásobily a vymkly kontrole. A my nemůžeme zdvojnásobit ceny,“ uvedl pro CNN tamní šéfkuchař Alex Greene, jenž byl v minulosti rovněž finalistou televizní soutěže Great British Menu.
Zástupci fine diningového podniku rovněž uvedli, že plánují opětovné otevření s novým zaměřením, soustředit by se dle svých slov chtěli na koncept „poměr cena-výkon“.
Degustační menu v Deanes EIPIC vyjde na 100 liber (cca 2800 korun). Podle CNN restaurace doplácí na skutečnost, že Belfast nedisponuje tak vysokým počtem movitých potenciálních zákazníků jako např. mnohonásobně větší Londýn či Paříž.
„Koncept luxusního stolování s bílými lněnými ubrusy se zdá být minulostí. Moderní michelinské restaurace jsou v zásadě jednodušší, ale vášeň a kvalita jídla zůstává. Je to ekonomičtější. Ačkoli trh s tradičním fine diningem pořád existuje, neustále se zmenšuje,“ tvrdí Greene.
Zavírá více michelinských restaurací
Konec severoirské restaurace není ve světě michelinských podniků výjimkou. V lednu oznámila ukončení provozu kodaňská restaurace Noma, která se v minulosti opakovaně stala nejlepší restaurací na světě. Podle majitele Reného Redzepiho byl model fine diningu „neudržitelný“. Pro veřejnost se podnik v Dánsku uzavře na konci roku 2024.
O konci své londýnské restaurace Le Gavroche, která se pyšní hned dvěma michelinskými hvězdami, v srpnu informoval i světoznámý anglicko-francouzský šéfkuchař Michel Roux jr. Provoz ukončí v lednu příštího roku. Jako důvod Roux uvedl, že „chce mít větší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem“.