Článek
Novým premiantem, který se může pyšnit třemi hvězdičkami, se stal šéfkuchař Alexandre Mazzia z Marseille. Ke dvěma hvězdičkám, jež jeho podnik získal teprve před dvěma lety, v pondělí přidal třetí a zařadil se tak mezi gastronomickou extraligu. Ta ve Francii a v Monaku čítá celkem třicet restaurací a kaváren.
Prezentace nového gastronomického průvodce pro Francii se uskutečnila v restauraci Julese Vernea ve druhém patře Eiffelovy věže, ale bez publika. Veřejnost mohla ceremonii sledovat jen v internetovém přenosu.
Francouzská gastronomie utrpěla loni kvůli pandemii těžkou ránu. Po jarní uzávěře přišla v říjnu další, která trvá dosud a jejíž konec vláda odsunula zatím na polovinu února. Některé restaurace se proto snaží omezit ztráty tím, že nabízejí rozvozy jídel nebo jejich prodej skrz výdejní okénka.
Michelinská večeře na ruském kole lákala i na odstup. Vyprodala se během chvilky
„Francouzští kuchaři drží hlavu vzhůru,“ poznamenal v pondělí šéf michelinského průvodce Gwendal Poullennec. Michelin letos také výjimečně žádné hvězdy neodebral.
Inspektoři Michelinu prováděli své utajené inspekce od května do října, kdy Francie uvolnila restrikce v odvětví gastronomie.