Hlavní obsah

KVÍZ: Politici, kteří dosáhli významných sportovních úspěchů. Znáte je?

Sportovní kariéra má omezenou trvanlivost, množství sportovců tak po jejím skončení hledá nové uplatnění. Výjimkou není vysoká politika, v níž se některým z nich podařilo dostat až na ty nejvyšší možné funkce, včetně prezidentských. Znáte všechny politiky, kteří dosáhli významných sportovních úspěchů? Prověřte své znalosti v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger

Článek
1. Začneme zlehka. Arnold Alois Schwarzenegger je rakousko-americký sportovec, herec a republikánský politik. Jakému sportu se věnoval – a stal se v něm dokonce světovou ikonou?
2. Nyní přejděme do České republiky. Kterému českému politikovi se podařilo vylézt na nejvyšší horu světa Mount Everest?
Foto: Envato Elements
3. Současný prezident Libérie George Weah byl rovněž vynikajícím sportovcem působícím v řadě evropských klubů. Čemu se věnoval?
Foto: Profimedia.cz
4. Imran Chán, bývalý premiér Pákistánu, byl v minulosti velmi úspěšným sportovcem. V jakém sportu dovedl jako kapitán svoji zemi k překvapivému vítězství ve světovém poháru v roce 1992?
Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP
5. Emmanuel Dapidran Pacquiao, známý též jako Manny Pacquiao, je filipínský politik, herec, hudebník, a především bývalý sportovec. Jakému bojovému sportu se věnoval?
Foto: Profimedia.cz
6. Vraťme se na chvíli opět do českých luhů a hájů. O hokejistovi Jiřím Šlégrovi jste patrně už slyšeli. Za jakou politickou stranu byl v roce 2010 zvolen poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky?
Foto: Milan Malíček, Právo
7. Víte, jakou funkci ve své rodné Ukrajině aktuálně zastává bývalý boxer Vitalij Kličko?
Foto: ČTK/AP
8. Dalším v pořadí je britský konzervativní politik a bývalý špičkový sportovec Sebastian Coe, který je dvojnásobným olympijským vítězem z Letních olympijských her 1980 v Moskvě a Letních olympijských her 1984 v Los Angeles. Vzpomenete si, v jaké disciplíně soutěžil?
Foto: Josef Zajíc
9. Jack French Kemp byl americký republikánský politik, jenž byl členem Kongresu Spojených států a ministrem pro místní rozvoj ve vládě prezidenta Georga H. W. Bushe. Kromě toho byl v minulosti rovněž profesionálním hráčem sportu, který je v USA velmi populární. O který šlo?
Foto: Profimedia.cz
10. Asi by se dalo polemizovat, zda jde o významný sportovní úspěch. Nechť však poslední otázka poslouží jako tzv. perlička na závěr. Pravděpodobně víte, že nynější ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je původně hercem a komikem. V roce 2006 se mu podařilo zvítězit v jedné z televizních show. V jaké aktivitě?
Foto: Kacper Pempel, Reuters

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Nejznámější světoví diktátoři

Lifestyle

KVÍZ: Poprvé byla pokořena před 70 lety. Co víte o nejvyšší hoře světa?

Lifestyle

Výběr článků

Načítám