Článek
Konopná piva sice nejsou ve světě novinkou, jejich výroba však doposud spočívala v tom, že do klasického zlatavého moku z ječmene či pšenice byl přidáván konopný olej.
Kanadské společnost Province Brands se však chlubí tím, že uvařila pivo ze stonků, kmene a kořenů samotného konopí.
Spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Dooma Wendschuh přiznal, že vytvořit takové pivo byla velká výzva. První vzorky podle něj dokonce chutnaly jako shnilá brokolice.
Nakonec se mu však za pomoci chemiků podařilo najít mezi hlavními ingrediencemi, tedy konopím, chmelem, vodou a kvasnicemi, rovnováhu.
Pivo je nealkoholické, stejně ale nakopne
Výsledný produkt je nealkoholický a neobsahuje ani lepek. Díky látce THC (tetrahydrokanabinol) má však podobné účinky jako samotná marihuana.
„Chuť je suchá, pikantní a není tak sladká jako u běžných piv. Pivo vás velmi rychle nakopne, což není u běžných konopných výrobků obvyklé,“ vysvětlil Guardianu Wendschuh.