Článek
„V šedesátých letech se můj jídelníček skládal hlavně ze syrových vajec, spousty vepřového masa, steaků a klidně až osmi litrů mléka denně,“ vypráví Clifton. „Bylo to jako v Rockym, neměli jsme ponětí o salmonele, zdravé výživě nebo lepku. Jedla se spousta tučných a nezdravých jídel, měnit se to začalo až v osmdesátých letech,“ vysvětluje agentuře AP kulturista, jenž žije posledních šest let s trojitým bypassem.
Ani v 81 letech s dřinou nepřestává. Jak sám říká, jeho hlavním cílem už není zvedat co nejtěžší váhy, ale spíš pravidelně namáhat svaly. Stále jí šestkrát denně, s jídelníčkem ze šedesátých let se to však srovnávat nedá.
„Jsem celiak, takže se vyhýbám lepku. Snažím se držet příjem zhruba 2500 kcal denně. Už nejím ani hranolky, dám si raději brambory nebo rýži,“ říká rodák z Newcastlu, který provozuje od konce 70. let vlastní posilovnu. Předtím se živil jako elektrikář na ropných plošinách.
„Už tam jsem postavil první posilovnu. Bylo to nebezpečné, ale nic jiného mi nezbývalo, když jsem se chtěl připravit na soutěže. Tehdy bylo na plošině šest chlapů a jenom dvě záchranné vesty,“ vzpomíná na zanedbanou bezpečnost práce.
Nyní k němu do posilovny chodí čím dál starší lidé. „Musíme se naučit přijmout fakt, že cvičení je pro starší lidi zdravé. Máme tady spoustu padesátníků, šedesátníků i sedmdesátníků,“ dodává.