Článek
Celkem 200 lahví s pivem vědci umístili do tří- až čtyřmetrové hloubky v moři na tři a půl měsíce. Cílem bylo zjistit, jaké jsou u piva zrajícího pod vodní hladinou změny v porovnání s běžným pivem.
Podle autorů experimentu měl zlatavý mok po vytažení z moře více bublinek a silnější aroma. V porovnání s klasickým pivem také obsahoval více sedimentu.
Japanese researchers experiment with aging beer under the sea https://t.co/fHrDlAv4Y3
— Trevor 1 (@Mr_Holtzworth) October 22, 2022
Skupina vědců v minulosti již podobné experimenty vykonala s vínem a saké. Tehdy zjistili, že proces zrání ve vodě změní u alkoholického nápoje výslednou chuť, a tak se rozhodli rovněž pro experiment s pivem.
V Brně uvařili první pivo s konopným výtažkem
„Jsem šťastný, že chuť piva je po vytažení z vody lepší,“ svěřil se krátce po ochutnání docent z Tokai University, jenž se na experimentu, který vědci prováděli ve spolupráci s jedním z místních pivovarů, podílel.
V budoucnu plánují změny, ke kterým u piva zrajícího pod vodní hladinou dochází, blíže analyzovat a pivo rovněž umístit do různých hloubek a na různou dobu.