Článek
Pocházíte z tuniského Kartága. S ústřicemi jste asi nepřicházel do kontaktu odmala?
Rodiče měli rybářskou loď a já jsem už jako malý pomáhal. Ale tehdy šlo spíše o ryby. K ústřicím jsem se dostal asi až tak před deseti lety. Ve Francii to je velká věc. Jako v České republice fungují ochutnávky salámů, tak tam můžete stejně tak dostat k ochutnání ústřici.
Jsou ústřice sezónní záležitost?
Dříve to tak bylo. Platilo, že se jedly pouze v měsících, které měly v anglickém názvu písmeno R, tedy nikoliv v období od května do srpna. Ale to bylo v dobách, kdy nefungovalo zachlazování tak jako dnes. V současnosti už jíme ústřice z umělých odchovů, takže není problém mít kvalitní ústřice po celou sezónu. Teď je to celoroční záležitost.
Takže se lidé nemusí bát jíst ústřice v létě, jako tomu bylo dříve?
Pokud mají kvalitního dodavatele, tak nyní už ne. Ústřice jsou háklivé na teplo. Když se k vám ústřice dostanou od zdroje do 24 hodin a jsou celou dobu v chladicím voze, tak se není čeho obávat. Dříve takové možnosti nebyly. Ústřice mimo chlad nevydrží déle než dva dny, ale v chladu vydrží až týden. Ale záleží na péči. Proto na sobě krabice s ústřicemi nemá datum konzumace, ale datum balení.
Jak tedy zákazník pozná, že má tu čest s čerstvými ústřicemi?
Pokud kupuje kvalitní vyšší třídu, tak jsou ústřice často dodávány i s řasami, na kterých poznáte čerstvost opravdu snadno. V momentě, kdy ústřici otevřete, měla by správně vonět jako moře a rozhodně by z ní neměl být cítit žádný zápach. Takovou ústřici určitě nejezte.
V České republice stále nemají ústřice zrovna pevné místo. Myslíte si, že se to může změnit?
V ČR se ústřice začaly objevovat trochu více až v letech 2001 až 2002. Tehdy se ale dostával do Česka třeba jen jeden druh, dnes už se jich sem importuje více. Jsou lidé, kteří si k nám sem chodí dát ústřici k snídani. Má hodně důležitých prvků pro tělo a zároveň jde o lehkou snídani.
Mluvíte teď o Češích?
To zatím spíše ne. Na takové snídaně k nám spíš chodí několik Rusů a Arabů. Ti jsou na to zvyklí. Ale i Češi začínají pozvolna objevovat krásu ústřic. Akorát si je zatím ještě nechodí dát k snídani. To asi ještě chvíli potrvá.
Během září se u vás konají ústřicové dny. Jak byste začátečníkům doporučil, aby snědli svou první ústřici?
Měli by zavřít oči, vysrknout ji, chvíli cucat a polknout. Nežvýkat. A neměli by si dávat asi nějakou úplně velkou, aby neměli problém s jejím spolknutím. Zapít ji mohou posléze ideálně šampaňským či kvalitním bílým vínem.
A ochutit by měli ústřici jak?
Ideálně několika kapkami citrónu. Cokoliv dalšího už je pak nadbytečné...