Článek
Roenn Hazan a Yuval Gadot, dva vědci z univerzity v Jeruzalémě, dostali nápad uvařit pivo podle tisíce let starého receptu. Výsledek oba muže překvapil – pivo totiž podle jejich slov vůbec není špatné.
Kvasinky, které nadšenci použili při výrobě piva, se dochovaly v hliněných nádobách. Následný proces kvašení trval přibližně osm týdnů. „Pro mě osobně je to vlastně takový zázrak, že se kvasinkám v nádobách podařilo přežít tisíce let,” uvedl Hazan, jenž nyní shání investory, kteří by se chtěli podílet na komerčním využití nápoje, který popíjeli už staří Pelištejci, uvedl server CNN.
Boom minipivovarů je pryč
Jakmile bylo pivo uvařeno, pochopitelně přišla na řadu ochutnávka. Zatímco někteří popsali chuť piva jako „zajímavou” a „ovocnou s nádechem oříšků a banánů”, našel se i člověk, kterému pivo připomínalo spíš „připálený chléb”.
Kvasinky pivu mohou dodat až 500 jiných chutí a jejich výhodou je, že dokážou přežít velmi dlouhou dobu, což nahrává podobným nadšencům, kteří objevují pivní historii. Ostatně některé průzkumy potvrdily, že pivo se ve starověkém Egyptě vařilo už 5500 let před naším letopočtem.