Článek
Vezměte vejce, dvacet deka slaniny, pánev rozpalte na sopce, smíchejte a užijte si vynikající snídani. Tak zní recept Islanďana, který využil erupce vulkánu k velmi netradiční přípravě snídaně, která nemá obdoby ani v tak drsné zemi, jakou je Island. Nutno ale přiznat, že na rozžhavenou lávu zřejmě nenarazíte každý den a sopečné aroma si tak lze jen představovat.
Hilmarsson se vydal jako desítky dalších lidí přímo k nově vzniklému vulkánu, aby spatřil na vlastní oči přírodní úkaz, ke kterému se člověk dostane možná jen jednou za život. S sebou si přinesl také ingredience na klasickou snídani v podobě míchaných vajec na slanině.
The #Fagradalsfjall volcano in Iceland has erupted.
— Valorant News (@ValorantUpdates) March 19, 2021
Fagradalsfjall is 30km away from Reykjavik where #VCT Stage 2 Masters is set to take place in May.
Our wishes are with the locals, who we hope are safe from the eruption.
(📷 @gislio) pic.twitter.com/vC1VZyYD6W
Video z gastronomické seance později umístil na YouTube, kde ale diváky varoval, že snídaně byla uvařena pod odborným dohledem a s patřičným vybavením. Zřejmě si tak kryl záda pro případ, že by se jeho recept stal populárnějším, než by si sám přál.
Island leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe pomalu vzdalují rychlostí asi dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení. Zdrojem poslední vlny otřesů byla velká masa roztavené horniny známé jako magma, která se pohybovala asi kilometr pod povrchem poloostrova a snažila se prodrat na povrch.
Češka na Islandu pozorovala erupce vulkánu z první řady
K samotné erupci se vydala o víkendu také Češka Monika Brzková, která o události hovořila v podcastu Jiný hrníček a popsala svoje pocity doslova z první řady.