Článek
Nová čtyřicetiletá whisky od destilérky Macallan je teprve druhou čtyřicetiletou neročníkovou whisky, kterou destilerie ve své historii vyrobila. Stařená byla v dubových sudech vyrobených ze dřeva z lesů na severu Portugalska.
Samotný proces výroby sudů na tuto whisky je poměrně zajímavý. Poté, co pokácené duby venku řádně vyschnou, přepraví se stromy na jih země, kde se z nich vyrobí sudy, které následně v dílnách u města Jerez vypálí nad otevřeným ohněm.
Sudy jsou poté naplněny suchým sherry Oloroso, které je v nich ponecháno jeden až dva roky. Následně jsou sudy vyprázdněny a přepraveny do destilerie Macallan nacházející se v oblasti Speyside. Než se ze stromu stane finální sud pro staření dané whisky, uběhne úctyhodných šest let.
Limitovaná série 500 kusů samozřejmě znamená i vyšší cenu. A v tomto případě je opravdu velmi vysoká. V prodeji sice ještě není, ale očekává se, že láhev bude stát 5000 liber, tedy zhruba 159 tisíc korun.