Článek
Menu pro aktuální sushi festival sestavil Julius Surmaj, který působí přímo v hotelové restauraci Spices. Není to náhodná volba, Surmaj totiž několik let působil v pražské japonské restauraci Katsura, kde mu své zkušenosti předávali Hachiro Tsuda a Takeshi Shima.
Kromě toho ještě absolvoval stáž v brněnské restauraci Koishi pod vedením svérázného japonského sushi mastera Tadayoshiho Ebiny. Erudice k vytvoření vlastního menu tak má víc než dost.
„Sushi připravuji už 13 let, učil jsem se od japonských mistrů. Pokud pracujete s prvotřídní kvalitou ryb, jakou tu máme, tak chodí inspirace sama,“ vysvětlil pro Novinky Surmaj, že s vymýšlením menu neměl velké starosti.
Začíná se tradiční polévkou osuimono, lehkým rybím vývarem. Společně s polévkou miso se jedná o nejznámější a nejčastější japonské polévky.
Osuimono má mnoho variací, dávají se do ní například krevety, krab nebo sušená houba shiitake. V Surmajově verzi této polévky zastupuje plody moře mušle svatého Jakuba doplněná tofu a mrkví.
Dále jsou na výběr tři sushi sety soustředící se především na známou klasiku. Prověřené hosomaki a uramaki rolky doplňuje nigiri s tuňákem, makrelou marinovanou stylem aburi nebo chobotnicí a samozřejmostí je i sashimi, tedy na plátky nakrájené syrové maso ryb nebo dalších mořských plodů.
V rámci nigiri zaujme tamago, což je vaječná omeleta. Jedná se o typický japonský pokrm velmi často používaný i v sushi, čeští konzumenti jím ale jsou občas stále překvapeni.
Sladkou tečkou je sorbet z citrusu yuzu, jehož chuť by se dala přirovnat ke kombinaci citrónu, mandarinky a grapefruitu. U nás se jedná o takřka neznámé ovoce, v Japonsku se ale používá třeba pro výrobu džemů, ovocného vína, zmíněného sorbetu a dalších kulinářských specialit.
Speciální sushi menu servírovali v restauraci Spices minulý týden od čtvrtka do neděle, tento týden proběhne ve stejných dnech druhá a poslední etapa.