Článek
Pekař Robert Didier z britského Wrexhamu dal ve své pekárně vzniknout bochníku milionářů. Přidává do něj pravé šampaňské a vločky 24karátového zlata. I proto se bude bochník prodávat za cenu, za kterou si i ve Velké Británii můžete koupit více pecnů chleba, než máte prstů na ruce.
Didier tvrdí, že se snaží oživit stovky let starou tradici, podle které byly exotické ingredience v chlebu způsobem, kterým dávali vlivní lidé najevo své postavení. A Didier, který se učil u známýého kuchaře Raymonda Blanka, tvrdí, že jedlé zlato je ideálním způsobem, jak chléb „zkrášlit”.
„Zlatý chléb není něco, co byste nutně potřebovali každý den, ale pro speciální příležitost je to ideální – má v sobě ten faktor, kdy si jen lidé řeknou: ,wow‘,“ tvrdí pekař.
Vzdává hold pekařům 16. století
Didier začal svou kariéru v pekařství Raymonda Blanca – patisserii Maison Blanc v Oxfordu. Jeho nový luxusní počin prý vzdává hold pekařům 16. století. „V té době pekař paláce či významné osoby pekl takový chléb, který odrážel status jeho zaměstnavatele – krále či lorda. Využívalo se tehdy mnoho nejrůznějších ingrediencí,“ uvedl Didier.
„Nyní se připravujeme na odhalení chleba, který obsahuje šampaňské a vločky 24karátového zlata, a tak si dokážete představit, že už chléb nemůže být o mnoho okázalejší,“ řekl pekař a dodal, že jeho speciální pecen bude oficiálně představen na říjnovém festivalu jídla Hamper Llangollen.