Článek
Gentlemanská marináda – Ondřej Koráb, šéfkuchař restaurace Le Grill
Suroviny
20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s)
20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje
20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku
20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku 40 g medu
20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku 40 g medu 4 g rozmarýnu
20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku 40 g medu 4 g rozmarýnu 0,5 g červeného chilli
sůl a pepř dle chuti
Postup: Do hluboké misky vložíme všechny tekuté ingredience a vymícháme do celistvé tekutiny konzistence medu. Poté přidáme nasekaný česnek, rozmarýn a červené chilli. Do připravené marinády vložíme maso tak, aby bylo ochucené ze všech stran, a necháme ideálně odležet v lednici. Před samotným grilováním necháme namarinované maso minimálně 30 minut v pokojové teplotě. Po grilování nakrájíme maso na plátky, můžeme ještě potřít marinádou každý plátek zvlášť. Na závěr maso osolíme hrubozrnnou solí. Marináda je vhodná na hovězí maso, snese ji však i vepřové či jehněčí.
ROJO marináda – Jan Schánil, šéfkuchař podniku Gurmánský palác Julius Meinl
Suroviny
100 g čerstvého chilli
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa 1dcl olivového oleje
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa 1dcl olivového oleje 1 tmavé pivo
100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa 1dcl olivového oleje 1 tmavé pivo šťáva ze dvou limetek
sůl a pepř
Postup: Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli. Zkaramelizujeme třtinový cukr a zarestujeme hořčici. Posléze zarestujeme kečup a zastříkneme třešňovým octem a šťávou z limety. Přidáme chilli a česnek. Následně přimícháme tmavé pivo a marinádu zredukujeme, až lehce zhoustne. Směs rozmixujeme a lehce dochutíme solí a pepřem. Maso by mělo být v marinádě naložené minimálně čtyři hodiny. Během grilování pak ještě marinádou glazírujeme.
Žofínská marináda – Mario Mandi, šéfkuchař Žofín Garden
Suroviny
1 kg rajčat
1 kg rajčat 100 g cibule
1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku
1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu
1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli
1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli 50 g hořčice
1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli 50 g hořčice 2 lžíce oleje
1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli 50 g hořčice 2 lžíce oleje kapka sójové omáčky
sůl a pepř na dochucení
Postup: Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a rozmixujeme mixérem do hladka. Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Přidáme rozmixované rajčata a vaříme asi čtyři hodiny, dokud omáčka nebude hustá a lepkavá. Poté přidáme med, chilli, hořčici a kapku sójové omáčky. Dle chuti přidáme sůl a pepř. Omáčka je určená primárně na vepřová žebírka.