Článek
Dva kamarádi Honza a Tomáš mají slovo „paštikář” dokonce na svých zástěrách. Dávají tak zapomenout urážkám Čechů a dokazují, že v zahraničí dokážou české paštiky také ocenit.
Oba muži společně založili značku Melememaso a začali se věnovat výrobě masových pochoutek. Při udělování ocenění Great Taste za rok 2019 sklidili velký úspěch. Z téměř 13 tisíc produktů z více než stovky zemí se jejich husí paštika s bordeaux umístila mezi 208 produkty oceněnými třemi hvězdami. Dva další produkty od Melememaso, zvěřinová paštika a lanýžová paštika, získaly dvě hvězdy a kachní paštika s calvadosem získala jednu hvězdu.
Ocenění Great Taste, které je udělováno na základě hodnocení více než 500 food kritiky, šéfkuchaři, restauratéry, nákupčími, prodejci a výrobci jídla, novináři a recenzenty, je považováno za jedno z nejrespektovanější ocenění v oblasti řemeslných výrobců potravin.
Na obalu nezáleží
Jakožto známka výjimečnosti uznávaná mezi spotřebiteli i prodejci oceňuje Great Taste především chuť, nezávisle na značce a obalu. Ať už jde o ocet, granolu, slaninu nebo sýr, všechny produkty jsou před ochutnáváním vyňaty z obalu, sklenice, lahve nebo krabičky. Porotci pak ochutnávají, hodnotí a znovu ochutnávají, aby rozhodli, které produkty si zaslouží jednu, dvě nebo tři hvězdy.
V porotě letos zasedli mimo jiné kuchařka, autorka a odbornice na udržitelnost v gastronomii Melissa Hemsleyová či vítěz populární televizní show MasterChef 2018 Kenny Tutt. Na zářijovém udělování cen v Londýně tak letos nechyběla ani česká stopa. Právě Honza a Tomáš seděli mezi patnáctkou pozvaných producentů.