Článek
Už od roku 2011 se ve Skotsku začala na jalovcích šířit zákeřná plíseň, která ničila jejich úrodu. Plodům malého stromku trvá dva roky, než uzrají, a jsou důležitou součástí ginu, ale zároveň patří na jídelníček divoké zvěře. Když ani po tolika letech nebyly botanici schopni vyléčit nemoc, která jalovce sužuje, nejen s výrobou ginu to začalo vypadat bledě.
Fanoušci pravého britského ginu si ale mohou oddechnout, protože to s populárním destilátem nakonec nedopadne špatně. Královské botanické zahrady v Kew založily projekt nazvaný UK National Tree Seed, který sbírá semena ohrožených stromů ze všech koutů Británie. Botanici nasbíraná semena vyčistí, vysuší a prozkoumají, zda jsou životaschopná. Poté semena přemístí do podzemního skladu v Sussexu, kde budou uložena při teplotě minus 20 stupňů Celsia.
„Noemova archa”
„Bobule, které jsme nasbírali ze 43 různých populací, budou hrát důležitou roli v budoucnosti zachování jalovce,“ řekl k projektu doktor Shelagh McCartan z Forest Research. Tato „jalovcová Noemova archa“ sice bohužel nepomůže stromkům, které jsou již napadené plísní, ale aspoň ochrání jalovec před vyhynutím. V botanické bance je takto už uloženo téměř šest miliónů semen z 6500 britských stromů.
Gin by bez jalovce prostě nebyl ginem. Bobule jalovce jsou jedinou povinnou složkou tohoto destilátu, jehož tradice a kořeny sahají až do Nizozemska 16. století, přičemž původně vznikl jako lék. Uplynulý rok 2016 se oficiálně stal Rokem ginu poté, kdy prodeje tohoto destilátu ve Velké Británii překročily rekordní jeden bilión liber. Jeho prodejům se ale daří skvěle nejen ve Velké Británii, ale třeba i v Česku. [celá zpráva]