Článek
Co je to baozza? Podle tvůrce tohoto pokrmu, jde o tradiční čínský napařovaný knedlíček plněný toppingem z pizzy. Něco jako kdybyste seškrábli pizzu Margherita až na krustu a tuto směs vložili do knedlíčku. A Alex Cree, Američan žijící v Číně, se snaží nyní tento pokrm představit široké veřejnosti.
Kdyby Cree zůstal na pozici konzultanta, kterou kvůli svému gastronomickému nápadu opustil, měl by možná život o něco jednodušší. Když mu hlavou probleskl nápad na služební cestě do Kuang-tungu, bylo už dost dobře jasné, že se ho nepustí.
Když se vrátil do USA, začal Cree s jednotlivými recepty experimentovat a nakonec se rozhodl udělat onen pověstný těžký krok. Dal výpověď a v roce 2016 se přestěhoval do Číny, aby rozvíjel svůj projekt.
Pracuje na propagaci
Vznikl tak aktuální těstovitý obal, který je typický pro čínské knedlíčky, ve kterém je drobný přídavek sýra a italských bylinek. Náplň je pak kombinací rajčat, sýru a různých toppingů na pizzu. Pokrm již začal prodávat v tamějším nákupním centru a snaží se jej propagovat na veřejných událostech po celém městě.
Je otázkou, zda má podobný nápad na velmi konzervativním trhu nějakou větší šanci na úspěch. Jedna z úspěšných prodavaček knedlíčků Baozi, Mi-Mi Čan, jeho gastronomický výtvor totiž označila za nepříliš přesvědčivý.