Článek
„Není to aprílový žert. Jde o opravdovou inovaci,“ řekl agentuře AP zakladatel australské společnosti Vow Tim Noakesmith s tím, že doufá, že masová koule z vymřelého mastodonta, představená ve vědeckém muzeu v Amsterdamu, vyvolá veřejnou debatu.
Laboratorně pěstované maso je vyrobeno z živočišných buněk zvířat a pro jeho získání není třeba zvíře porážet. Podle zastánců této metody jde o budoucnost, která má výhody nejen pro samotná zvířata, ale i životní prostředí, uvádí agentura AP.
Australský startup Vow využil veřejně dostupné genetické informace mamuta srstnatého, chybějící části vyplnil genetickými údaji jeho nejbližšího příbuzného – slona afrického – a následně je vložil do ovčí buňky.
Konzumace masa z laboratoře pouze v Singapuru
Laboratorně pěstované maso není úplnou novinkou. V současné době se jeho výrobou podle AP zabývá okolo stovky společností po celém světě. Pokud tuto metodu přijme veřejnost, mohla by v budoucnu podle odborníků výrazně snížit dopad globální produkce masa na životní prostředí.
Jedinou zemí, která dosud schválila spotřebu laboratorně pěstovaného masa, je Singapur. Vow doufá, že se jeho první produkt – kultivované maso křepelky japonské – ujme koncem tohoto roku právě na tamním trhu.
Komerční produkci masa mamuta srstnatého Vow neplánuje. Společnost tím pouze chtěla poukázat na to, že laboratorně pěstované maso může v budoucnu pro lidstvo představovat důležitý zdroj bílkovin a změnit způsob stravování.
„Chtěli jsme lidem ukázat, že jídlo může být v budoucnu jiné než to, na které jsme zvyklí. Že existuje maso, které je unikátní a lepší než to, které jíme dnes. A domnívali jsme se, že masová koule z mamuta poslouží jako vhodné nastartování veřejné debaty,“ uvedl Noakesmith.
Voní jako krokodýlí maso
„Mamut srstnatý byl tradičně symbolem ztráty. Víme, že vymřel z důvodu klimatických změn. Chtěli jsme tak vytvořit něco, co by bylo symbolem vzrušující budoucnosti, která neprospěje jenom nám, ale také naší planetě,“ dodal.
A jak laboratorně vypěstované maso z vyhynulého mastodonta, které bylo připraveno v troubě a následně doděláno letovací lampou, chutná? To se nejspíš nedozvíme, neboť jej nikdo z jeho výrobců neochutnal a ani to neplánuje.
„Lidé, kteří u toho byli, říkali, že vůně připomínala podobný prototyp, jenž jsme vytvořili dříve – a ten byl z krokodýla. Je fascinující, že přidáním proteinu ze zvířete, jež vymřelo před čtyřmi tisíci lety, vznikne nová vůně, kterou jsme jako populace po velmi dlouhou dobu necítili,“ uzavřel zakladatel startupu.