Hlavní obsah

Zrekonstruovaný soubor stavení v Jimramově vznikl na just české malosti

Zrekonstruovaný malebný domek v Jimramově nese název Just. Má tak jít o vzdor české malosti. V architektonickém studiu Dům architektury se snažili vytvořit místo s příběhem kvalitní architektury na maloměstě, a tím návštěvníky pozitivně motivovat i inspirovat. To se rozhodně povedlo.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Boys Play Nice

Zrekonstruovaná stavba se nachází v Jimramově v kraji Vysočina.

Článek

Měšťanský dům z druhé poloviny 19.století v Jimramově je obohacen o inovace, které mají přinést novou užitnou a designovou hodnotu, aniž by tím byla dotčena památková ochrana. Příkladem inovací je například 3D tisk betonu k posezení na nádvoří, ateliérová okna zasazená do střechy, která nejsou zvenčí vidět, hasicí přístroje vypadající jako interiérový obraz či komín, který se stal světlovodem. Autorem proměny je architekt Marek Štukhejl a jeho spolupracovníci František Maršálek a Ondrej Novotný.

Soubor stavení obsahuje obytný dům o šesti apartmánech, bývalou maštali (provozně určenou k wellness) a dále nově postavenou restauraci (vzniklou na místě bývalé průjezdné stodoly). V zadní části pozemku se nachází další stodola, sloužící jako technický prostor. V areálu nechybí pět parkovacích stání a společenský dvůr.

Architekti se pokusili svou prací vzkřísit pohaslou slávu půvabného Jimramova. Historicky obývaná dvě podlaží v části k bydlení jsou zachována v měšťanském stylu a obytná půda nabízí soudobou vestavbu tří půdních apartmánů. V bývalé hospodářské části došlo k očištění základní hmoty s přiznáním artefaktů doby. Je to především povalový strop, kamenné bělené zdivo, členění kovaných oken a prkenná vrátka.

Inspirací k přístupu v architektuře se majiteli stala nedaleká Litomyšl, tedy moderní historické město. Tento přístup ale není na venkově stále běžným a přináší mnoho úskalí. Především je to přetrvávající malomyslnost, která v člověku tvoří nepřekonatelné překážky. Proto je také v logu stavby bájný Sisyfos, který vynakládá nezměrné úsilí k dosažení výsledku.

Stavba patří mezi letošní přihlášená díla do soutěže Česká cena za architekturu.

Prohlédněte si nejlepší stavby v soutěži Česká cena za architekturu

Bydlení
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám