Článek
Agentura AP uvádí, že ve Francii se vyrábí okolo 1200 druhů sýrů. Fromagerie Quatrehomme jich má v nabídce tři stovky.
„V některých zemích máte jen jeden druh sýra. Ve Francii máme v tomto ohledu opravdu velkou rozmanitost. Máme kozí, ovčí či kravské sýry různých konzistencí. S mytou kůrkou, mléčné sýry, tomme sýry či sýry s modrou plísní. Jakýkoliv sýr vás napadne, ten ve Francii najdete,“ říká Quatrehommeová.
Její podnik se od mnohých odlišuje tím, že sýry uchovává ve sklepě. „Máme různé druhy sklepů, záleží na zralosti sýra. Některé potřebují větší vlhkost, jiné naopak vyžadují sušší prostředí. Péči o ně přizpůsobujeme jejich potřebám,“ vysvětluje sýrařka.
O tom, že sýr ve Francii představuje opravdu velký byznys, není pochyb. V průměru každý Francouz nakoupí 12,5 kilogramu sýra ročně. V roce 2022 země galského kohouta exportovala sýry v hodnotě 3,76 miliardy dolarů, dovoz pak dosáhl částky 2,8 miliardy dolarů, uvádí AP.
Celý mlékárenský průmysl pak podle francouzského mlékárenského výboru CNIEL utváří téměř 300 000 pracovních míst.
Sýr všude, kde to jen jde
Způsoby konzumace sýrů se však podle Quatrehommeové v čase mění. „Myslím, že tradiční je sýrový talíř po hlavním chodu před dezertem. Způsob konzumace se však vyvíjí. Dnes můžete mít sýrové všechny chody, včetně dezertu. Sýr je možné jíst i k snídani. Opravdu se to mění a je to hezké,“ tvrdí.
„Francouzské sýry jsou nejlepší. Mají dobrou chuť a velmi jemnou, krémovou konzistenci, takže je pochopitelně chceme jíst každý den. Opravdu každý den, dávám si ho buď ve 12 hodin po dobrém jídle s kvalitním Bordeaux, nebo večer se salátem,“ svěřila se agentuře AP jedna z návštěvnic pařížské prodejny.