Článek
„Prohnala se nám spodní, neobydlenou částí našeho domu. Právě tou, kde byla naše sýrárna, v níž jsme všechno vyráběli. Veškeré spotřebiče se ocitly pod vodou a bahnem a byly zničeny,“ řekla Novinkám nešťastná farmářka.
Rodina přišla také o větší část krmení na zimu, o prodejnu, kde si lidé jejich výrobky nakupovali, o ploty a výběhy pro zvířata. „Poškozeny máme rovněž stroje, konkrétně traktor a multikáru, které jsou používány ke každodennímu chodu farmy, ke krmení, kydání, přepravě, a bez nichž se tedy neobejdeme. Škody na nich vznikly při odklízení naplavenin,“ pokračovala.
Postižena jsou i samotná zvířata. „Týden pršelo, a tak nemohla na pastvu. Musela zůstat ve stájích, kde neměla přírodní krmení bez chemie. Dostávala jen komerční. Byla to pro ně šílená šoková změna. Ze začátku jsem je dojila vlastníma rukama a mlékem jsem krmila prasata. Časem se ale v důsledku toho, co je postihlo, zasušila a o mléko přišla. Takže je nedojíme. Nic momentálně ani nezpracováváme, nevyrábíme,“ konstatovala smutně.
„Potápějící se loď“ v průběhu povodní rodina neopustila. „Zůstali jsme, evakuovali zvířata do bezpečí a dívali se na to, jak voda vše odnáší a ničí,“ podotkla s tím, že pro rodinu je kozí farma srdeční záležitostí.
„Na jejím provozu se podílíme všichni. Rodiče, kteří farmu v roce 2012 založili, já a sestra,“ uvedla. Nyní se tam starají o stádo koz, krávy, koně, králíky, slepice, klokana, domácí psy a pastevecké psy, kteří se při povodních zranili a teď vyžadují větší dohled a veterinární péči.
Škody na farmě dosáhly asi dvou milionů korun. „Bez finanční pomoci ale bohužel nebudeme schopni její chod obnovit tak, aby fungovala jako před povodněmi. Plnění od pojišťovny na to zdaleka nevystačí. Proto jsme se rozhodli založit sbírku na platformě Donio. Peníze použijeme na obnovu sýrárny včetně vytopeného vybavení. Na stavbu nové prodejničky, zabezpečení plotů, ohrad, výběhů a stájí pro zvířata,“ sdělila Markéta Komínková.
Před záplavami na farmě vyráběli mj. jogurty, tvarohy, čerstvé a zrající sýry. „Výrobky máme z kozího i kravského mléka. Produkce je pořád větší a cílem je jít ještě dál,“ prozradila před časem Novinkám.
Do produktů, které na farmě nabízejí, nic nepřidávají. „V klasických recepturách se používá chlorid vápenatý, který zvyšuje výtěžnost mléka. My ve výrobě používáme jen přírodní syřidlo,“ zdůraznila tehdy.
Odhalila rovněž i svou vizi, od které ji povodně neodradily. „Chtěla bych, abychom jednou minimálně pro sebe měli všechno vlastní, i vepřové, hovězí, drůbež, zeleninu, brambory. A totéž chci nabídnout i lidem. Nemíním nakupovat jídlo, které procestuje půl světa, než se dostane na pulty našich obchodů. Kvalita potravin v nich neskutečně klesá,“ byla tehdy přesvědčena.