Hlavní obsah

Záplavy dívce zhatily odvážné plány, provoz kozí farmy chce však obnovit

Markéta Komínková loni převzala od rodičů ve třiadvaceti letech vedení kozí farmy. Začala si tak plnit svůj dětský sen a doufat, že se časem stane jejím živobytím. Poslední rodinnou kozí farmu v České Vsi na Jesenicku, která se zabývá výrobou čerstvých kozích a kravských sýrů, ihned začala posouvat dál. Jenže letos 15. září se farmářský život Komínkových otočil vzhůru nohama. Vše, co usilovně léta budovali vlastníma rukama, při zaměstnání a bez jakýchkoli půjček a úvěrů jim během chvilky vzala voda.

Záplavová vlna v České Vsi na farmě Komínkových a v jejím okolí Video: Markéta Komínková

Článek

„Prohnala se nám spodní, neobydlenou částí našeho domu. Právě tou, kde byla naše sýrárna, v níž jsme všechno vyráběli. Veškeré spotřebiče se ocitly pod vodou a bahnem a byly zničeny,“ řekla Novinkám nešťastná farmářka.

Rodina přišla také o větší část krmení na zimu, o prodejnu, kde si lidé jejich výrobky nakupovali, o ploty a výběhy pro zvířata. „Poškozeny máme rovněž stroje, konkrétně traktor a multikáru, které jsou používány ke každodennímu chodu farmy, ke krmení, kydání, přepravě, a bez nichž se tedy neobejdeme. Škody na nich vznikly při odklízení naplavenin,“ pokračovala.

Foto: Kozí farma Komínkovi

Zaplavená kozí farma

Postižena jsou i samotná zvířata. „Týden pršelo, a tak nemohla na pastvu. Musela zůstat ve stájích, kde neměla přírodní krmení bez chemie. Dostávala jen komerční. Byla to pro ně šílená šoková změna. Ze začátku jsem je dojila vlastníma rukama a mlékem jsem krmila prasata. Časem se ale v důsledku toho, co je postihlo, zasušila a o mléko přišla. Takže je nedojíme. Nic momentálně ani nezpracováváme, nevyrábíme,“ konstatovala smutně.

„Potápějící se loď“ v průběhu povodní rodina neopustila. „Zůstali jsme, evakuovali zvířata do bezpečí a dívali se na to, jak voda vše odnáší a ničí,“ podotkla s tím, že pro rodinu je kozí farma srdeční záležitostí.

„Na jejím provozu se podílíme všichni. Rodiče, kteří farmu v roce 2012 založili, já a sestra,“ uvedla. Nyní se tam starají o stádo koz, krávy, koně, králíky, slepice, klokana, domácí psy a pastevecké psy, kteří se při povodních zranili a teď vyžadují větší dohled a veterinární péči.

Foto: Kozí farma Komínkovi

Po vodě na farmě zůstala spoušť, prakticky všude byly nánosy bahna.

Škody na farmě dosáhly asi dvou milionů korun. „Bez finanční pomoci ale bohužel nebudeme schopni její chod obnovit tak, aby fungovala jako před povodněmi. Plnění od pojišťovny na to zdaleka nevystačí. Proto jsme se rozhodli založit sbírku na platformě Donio. Peníze použijeme na obnovu sýrárny včetně vytopeného vybavení. Na stavbu nové prodejničky, zabezpečení plotů, ohrad, výběhů a stájí pro zvířata,“ sdělila Markéta Komínková.

Foto: Petr Marek, Novinky

Markéta Komínková se svým stádem koz ještě před záplavami

Před záplavami na farmě vyráběli mj. jogurty, tvarohy, čerstvé a zrající sýry. „Výrobky máme z kozího i kravského mléka. Produkce je pořád větší a cílem je jít ještě dál,“ prozradila před časem Novinkám.

Do produktů, které na farmě nabízejí, nic nepřidávají. „V klasických recepturách se používá chlorid vápenatý, který zvyšuje výtěžnost mléka. My ve výrobě používáme jen přírodní syřidlo,“ zdůraznila tehdy.

Odhalila rovněž i svou vizi, od které ji povodně neodradily. „Chtěla bych, abychom jednou minimálně pro sebe měli všechno vlastní, i vepřové, hovězí, drůbež, zeleninu, brambory. A totéž chci nabídnout i lidem. Nemíním nakupovat jídlo, které procestuje půl světa, než se dostane na pulty našich obchodů. Kvalita potravin v nich neskutečně klesá,“ byla tehdy přesvědčena.

Ve třiadvaceti si plní sny. Vede kozí farmu a dělá vše pro to, aby dosáhla potravinové soběstačnosti

Lifestyle

Chtěli jednu kozu, teď mají mlékárnu a ceněný sýr

Domácí
Související témata:
Kozí farmy
Markéta Komínková (farmářka)

Výběr článků

Načítám