Článek
Zmíněný program je pod hlavičkou společnosti EDWINS, která učí vězně z věznice Grafton Correctional Institution různým kuchařským technikám a díky níž mohou rovněž dosáhnout na certifikace potřebné pro práci v restauraci.
Vězni, kteří se programu účastní, si odpykávají různé tresty od krátkodobých až po doživotní. Ti, kteří program dokončí, budou mít po případném propuštění z vězení šanci získat zaměstnání v jedné z restaurací ve městě Clevelend, kde se věznice nachází.
„Obrazně řečeno mažeme limity v tom, co je ve vězení možné. V roce 2012, tedy před 12 lety, jsme zde začali s kurzy pro vězně zaměřenými na kulinářské umění a pohostinství. Stalo se tak z přesvědčení, že každá lidská bytost, bez ohledu na svou minulost, má právo na spravedlivou a rovnocennou budoucnost,“ vysvětlil agentuře AP šéfkuchař Brandon Chrostowski z firmy EDWINS.
Rekvalifikace frčí. I v borské věznici
„Máme tým v kuchyni, tým, který připravuje drinky, a pak tu máme obsluhu,“ dodal Chrostowski s tím, že celkem se programu účastní zhruba 20 vězňů, kteří měli poprvé možnost své pokrmy servírovat hostům.
Do prostor věznice zavítalo na 60 členů veřejnosti, kteří se mohli těšit z pětichodového menu. Podle věznice se jednalo o první událost tohoto typu ve státě Ohio v historii. Jídla byla mimo jiné připravena z potravin vypěstovaných na zahradě areálu věznice.
„Myslím, že je to vzrušující. Uvidí (hosté), jací jsme, protože z velké části jsme obyčejní lidé. Skutečnost, že zde vařím se skupinou chlapů, které můžu nazvat svými přáteli, tak trochu nahrazuje situaci doma, protože tam obvykle vařím se sestrou či matkou,“ sdělil Efrain Paniagua-Villa, jeden z vězňů, jenž se programu účastní.
Jednou budou našimi sousedy
„Mnoho z nich se vrátí domů a budou našimi sousedy. Chceme, aby naši sousedé byli připraveni být občany dodržujícími zákony, a o tom ten program je. Není to jen o tom naučit je vařit. Dává jim to pocit a dovednosti, díky nimž mohou být po návratu úspěšní,“ vysvětlil zástupce věznice Jerry Spatny.
S tím souhlasí Greg Sigelmier, další vězeň, jenž je součástí kulinářského programu. „Dávají nám spoustu příležitostí a hlavně se o nás zajímají. A dělají to pro všechny. Nedívají se na mě jako na číslo. Dívají se na mě jako na člověka,“ uzavřel Sigelmier.