Hlavní obsah

Větší ruce a nohy budete hledat stěží. S botami má teenager problém od páté třídy

Šestnáctiletý Eric Kilburn Jr. z amerického Michiganu je podle Guinnessovy knihy rekordů teenagerem s největšíma rukama a nohama na světě. Z davu svou výškou vyčníval už ve školce a v páté třídě měl problém sehnat v obchodech boty. To se díky titulu světového rekordu změnilo.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Eric Kilburn Jr., držitel dvou světových rekordů

Článek

Ericova noha měří 34,30 centimetru, což znamená, že velikost jeho boty je v evropském číslování 57. Ruce mladého Američana jsou podobně výjimečné, měří 23,20 centimetru. Problém tak pro něj nepředstavuje jen nakupování bot, ale rovněž rukavic.

Chlapcova matka Rebecca dříve neměla jinou možnost, než mu objednat ortopedické boty na míru, které stály přes 1500 dolarů (skoro 34 tisíc korun) za jediný pár.

Postupem času ale velikost jeho končetin přilákala pozornost velkých společností, které mu začaly boty vyrábět. „Bylo skvělé vidět, kolik lidí se skutečně zajímá o pomoc druhým,“ svěřil se Guinnessově knize rekordů Eric, jenž měl z mnoha nových bot od známých světových značek obrovskou radost.

„Je v pořádku vyčnívat“

Jak ovšem říká, jeho ojedinělost si často vyžádá i nepříjemné komentáře z úst lidí na ulici či na sociálních sítích. Ty se ale naučil ignorovat a soustředí se především na ty, které jeho jinakost zajímá a chtějí se přátelit.

„Je v pořádku vyčnívat. Nedovolte, aby vás negativita odradila od vašich cílů,“ radí Američan, který rád hraje fotbal, basketbal a videohry.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Eric se pyšní největšíma rukama v kategorii teenager na světě.

Eric se netají, že by v budoucnu rád pomáhal lidem. „Když jsem to potřeboval, lidé mi pomohli. Stejně tak chci pomáhat i já,“ sdělil s tím, že by chtěl asistovat své matce v rámci neziskové organizace The Big Shoe Network, jež se zaměřuje na pomoc jednotlivcům, kteří mají problém najít oblečení a boty v jejich velikosti.

Největší noha v historii měla 47 centimetrů

Aktuálně největší nohou se podle Guinnessovy knihy rekordů pyšní Venezuelan Jeison Orlando Rodriguez Hernández. Měří 40,57 centimetru a velikost jeho boty je v evropském číslování 69.

Foto: Profimedia.cz

Robert Wadlow se svými bratry

Největší nohu vůbec měl Američan Robert Wadlow, který byl rovněž nejvyšším zdokumentovaným člověkem. Jeho noha měla 47 centimetrů (velikost boty EU 75) a měřil 2,72 metru. Wadlow zemřel roku 1940 ve 22 letech.

Sedm hodin jel na kole bez rukou, překonal světový rekord

Lifestyle

Výběr článků

Načítám