Hlavní obsah

Ve flexibilním bytě lze měnit dispozice podle vlastních potřeb. Umožňují to speciální boxy

Návrh flexibilního bytu v Olomouci dokazuje, že se obytné prostředí může plně přizpůsobit našim potřebám. Obyvatelé si mohou prostor měnit přesně podle toho, jakým činnostem se aktuálně věnují. Toto řešení je zajímavé s ohledem na finanční náročnost pořízení nemovitostí ve velkých městech.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Shoots Buildings

Prakticky řešený byt se nachází v Olomouci.

Článek

Ať už obyvatelé bytu potřebují část dne pracovat v odděleném kancelářském prostoru, odpoledne byt otevřít pro narozeninovou oslavu, nebo přidat další místnost pro nového člena rodiny, flexibilní bydlení překračuje limity jednopokojového bytu a proměňuje se podle situace.

Příčky v bytě nahradily dřevěné boxy

Architekti odstranili všechny příčky bytu o dispozici 2+kk a nahradili je čtyřmi dřevěnými boxy, které se od sebe liší odstínem použité dýhy a formují až pět oddělených prostorů. Nejtmavší box je vyhrazen pro kuchyň a koupelnu. Ostatní tři boxy jsou pohyblivé a každý v sobě zahrnuje postel a vestavěnou skříň. Vysunutím jednoho z boxů vždy vzniká nová místnost a jeho zasunutím se prostor otevírá v jeden celek, kde je maximálně využitý každý metr.

Z obyčejného bytu vytvořili architekti útulný domov plný světla a přírodních materiálů

Bydlení

Bez nutnosti nákladných stavebních úprav je flexibilní bydlení řešením dostupnosti bydlení a odpovědí na dynamicky se měnící podmínky, které život přináší.

Autory flexibilního bytu jsou Ondřej Chybík a Michal Krištof se spolupracovníky (Ondřejem Mundlem, Andreou Rampasovou, Martinem Holým, Dávidem Medzihorským, Zdeňkem Šuchmou, Karolinou Roratovou a Ewou Maniakovou).

Stavba je přihlášena do soutěže Česká cena za architekturu.

Prohlédněte si nejlepší stavby v soutěži Česká cena za architekturu

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám