Hlavní obsah

V sedmnácti už má ve freestyle fotbale dva tituly, úspěch slavila v Česku

Když jí bylo patnáct, stala se nejmladší mistryní světa ve freestyle fotbale. Dnes je Isabele Wilkinsové z Velké Británie sedmnáct a už má tituly dva. Sport, který kombinuje prvky fotbalu s různými dovednostními triky, si zamilovala především proto, že v něm může naplno vyjádřit svoji kreativitu.

Sedmnáctiletá Isabel Wilkinsová je nejmladší freestyle fotbalovou šampionkou Video: AP

Článek

Wilkinsová je fotbalistkou, která jako dítě hrávala za několik klubů na regionální úrovni v anglickém nemetropolitním hrabství Wiltshire. Během koronavirové pandemie si však musela od tréninků a zápasů odpočinout, a tak začala s freestyle fotbalem.

A šlo jí to natolik, že se už v 15 letech stala mistryní světa, když vyhrála Super Ball World Open v Praze. V Česku se jí daří, druhý titul totiž získala letos v srpnu v Liberci. Na soutěžích obvykle rozhodčí hodnotí obtížnost triků, jejich provedení, ovládání míče, originalitu a rozmanitost.

Foto: AP

Isabel Wilkinsová

„Je skvělé získat tyto tituly už v začátcích kariéry. Je to úžasný zážitek soutěžit na kláních po celém světě,“ uvedla pro agenturu AP Wilkinsová s tím, že za svůj úspěch vděčí své disciplíně, odhodlání a neustálé snaze být inovativní a den ode dne lepší.

Kromě dvou titulů na mistrovství světa má i jeden z mistrovství Spojeného království a je také držitelkou pěti Guinnessových rekordů souvisejících s fotbalem. Freestyle fotbal, který se naučila sama na zahradě, piluje dvakrát denně, jednou ráno a poté po návratu ze školy.

Foto: AP

Freestyle fotbal zahrnuje nejen technické, ale mnohdy i akrobatické prvky.

„Mám to ráda, protože můžu rozvíjet svůj vlastní styl a vytvářet nové pohyby,“ vysvětlila mladá Angličanka a dodala, že jejím hlavním cílem je, aby se freestyle fotbal stal její prací na plný úvazek a mohla tak tento sport i nadále sdílet s lidmi po celém světě.

V 90 letech střílí góly jak na běžícím páse

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám