Článek
Technologie vyvinutá profesorem G. H. Čchenem z Hongkongské univerzity umí připravit nejenom osm hlavních čínských jídel, které má restaurace v nabídce, ale i řadu japonských a západních pokrmů.
Celý proces lze navíc v podniku po objednání sledovat skrze velké okno. Uvnitř lednice je robotická ruka, která z ní vyndá ingredience a následně je položí na pás, jenž je dopraví na pánev. Po přípravě robot umístí pokrm na talíř a špinavé nádobí sám umyje.
Všechny stroje jsou připojeny k internetu. Kompletní vybavení obsahuje lednici, dochucovací stroj a až pět sporáků na smažení.
„Tři sporáky dokážou nahradit náklady na dva běžné kuchaře. V největší vytíženosti v poledne se zvládne připravit 200 jídel,“ uvedl pro agenturu AP profesor Čchen.
Agentura uvádí, že roboti restauraci výrazně snížili náklady, a to zhruba o 30 až 50 procent, a zároveň zvýšili provozní zisk o 9 až 15 procent.