Hlavní obsah

V hongkongské restauraci připravují jídlo roboti, snížili náklady až o 50 procent

K razantnímu snížení nákladů, a naopak zvýšení provozního zisku přispěli speciální roboti v restauraci Hestia Kitchen v Hongkongu. Ti podle agentury AP, která poskytla záběry z podniku, zvládají vše od vyjmutí surovin z lednice přes přípravu pokrmů až po umytí nádobí.

V hongkongské restauraci vaří roboti.Video: AP

Článek

Technologie vyvinutá profesorem G. H. Čchenem z Hongkongské univerzity umí připravit nejenom osm hlavních čínských jídel, které má restaurace v nabídce, ale i řadu japonských a západních pokrmů.

Celý proces lze navíc v podniku po objednání sledovat skrze velké okno. Uvnitř lednice je robotická ruka, která z ní vyndá ingredience a následně je položí na pás, jenž je dopraví na pánev. Po přípravě robot umístí pokrm na talíř a špinavé nádobí sám umyje.

Všechny stroje jsou připojeny k internetu. Kompletní vybavení obsahuje lednici, dochucovací stroj a až pět sporáků na smažení.

Foto: AP

Technologie je připojena k internetu a zvládá nejenom přípravu jídla, ale také mytí nádobí.

„Tři sporáky dokážou nahradit náklady na dva běžné kuchaře. V největší vytíženosti v poledne se zvládne připravit 200 jídel,“ uvedl pro agenturu AP profesor Čchen.

Agentura uvádí, že roboti restauraci výrazně snížili náklady, a to zhruba o 30 až 50 procent, a zároveň zvýšili provozní zisk o 9 až 15 procent.

Italský restauratér nemohl sehnat číšníky, tak si pořídil roboty

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám