Hlavní obsah

V Himálaji skočil z útesu na lyžích z druhé ruky a pak otevřel padák

Josh Bregmen z anglického Durhamu se vydal do Nepálu, aby překonal světový rekord ve ski base jumpu v nejvyšší nadmořské výšce. Odvážný kousek předvedl na hoře Mera Peak v nepálském Himálaji ve výšce 5716 metrů nad mořem. Záběry poskytla agentura AP.

Base jump na lyžích v HimálajiVideo: AP

Článek

Bregmen se do Nepálu vydal společně s kolegy ze skupiny Mountain Man Base, která se věnuje base jumpingu všeho druhu. Brit prozatím čeká na oficiální potvrzení rekordu, mělo by jít ovšem o formalitu.

Dosavadní rekord v této disciplíně drží podle agentury AP Francouz Matthias „Super Frenchie“ Giraud, který v roce 2022 skočil na hoře Mont Blanc z výšky 4359 metrů.

Kromě překonání rekordu a neuvěřitelného zážitku chtěl Brit svým skokem rovněž zvýšit povědomí o problému obchodování s lidmi v Nepálu, kde je podle AP každý rok zhruba 5000 dívek ilegálně přepraveno do jiných zemí.

„Zabralo nám celkem dva a půl týdne, kdy jsme letěli, jeli autem, lezli po horách a ski alpovali, abychom se dostali k výstupnímu bodu. Na cestě bylo mnoho překážek, které bylo třeba překonat,“ svěřil se Bregmen.

Den chystali svah

Když výprava dorazila na místo, zjistila, že podmínky na útesu mají k ideálu daleko. „Věděli jsme, že nás čeká další velký den, kdy jsme čistili svah přesouváním balvanů, kamenů a přidávali na něj sníh. Byla to tvrdá práce při nedostatku kyslíku, neustálé bolesti hlavy a spánku v takřka 6000 metrech. Zcela nás to vyčerpalo,“ popsal Brit.

Foto: AP

Josh Bregmen při dopadu

„Byl to plně samofinancovaný projekt, žádní velcí sponzoři, technické vybavení jsme si zapůjčili od přátel, lyže byly z druhé ruky a oblečení bylo levně pořízeno v Káthmándú. Nepotřebujete nablýskané věci, stačí pouze pozitivní přístup se smyslem pro dobrodružství, zarputilou vytrvalost a dobrý tým,“ uzavřel.

Base jumping je extrémní sport s velkým množstvím zaznamenaných úmrtí. Base je zkratka z anglických slov building (budova), antenna (anténa), span (most) a earth (země či skála), které představují pevné objekty, z nichž base jumpeři nejčastěji skáčou. Ski base jumping je kombinace výše zmíněného s lyžováním.

Base jumpeři vylezli bez jištění na 37metrovou stěnu. Následoval seskok a tvrdý dopad

Lifestyle

Výběr článků

Načítám