Hlavní obsah

V Anglii proběhlo mistrovství světa ve střelbě hráškem

Již 51. ročník mistrovství světa ve střelbě hráškem se odehrál ve vesnici Witcham v anglickém hrabství Cambridgeshire. Soutěžící stříleli na terč pomocí speciálně navržených foukaček. Nevšední akce se koná pravidelně od roku 1971, informuje agentura Reuters.

Mistrovství světa ve střelbě hráškemVideo: Reuters

Článek

Původní šampionát s názvem World Pea Shooting Championships byl v roce 1971 uspořádán s cílem získat finanční prostředky pro witchamský obecní úřad a od té doby se s výjimkou pandemických let 2020 až 2022 konal každý rok.

Pravidla jsou jednoduchá, účastníci střílí sušeným hráškem na 3,6 metru vzdálený terč pokrytý tmelem pomocí speciálně navržených foukaček. Terč o průměru 30 centimetrů má tři části, za trefení jeho středu soutěžící získá pět bodů, za prostřední část jsou tři body a za vnější jeden bod.

V prvním kole má každý pět pokusů, přičemž do vyřazovací fáze postoupí 16 nejlepších. Letos se soutěžilo ve dvou kategoriích - tradiční a otevřené. Ve druhé zmíněné mohli účastníci využít sofistikovanější foukačky, někteří na nich měli dokonce umístěné lasery k lepšímu míření.

Foto: Reuters

Soutěžící na terč stříleli pomocí speciálně navržených foukaček.

Vítězem se stal jednapadesátiletý Rob Bresler, který získal už svůj čtvrtý titul. „Je to trochu o odhodlání, tréninku, pár pivech a vychloubání se během celého roku. To mě drží nad vodou,“ svěřil se vítěz letošního ročníku agentuře Reuters.

Na šampionát se přijeli podívat návštěvníci ze Skandinávie, Francie, Španělska, Nizozemska či Spojených států i Nového Zélandu.

Tragický konec. Před 12 lety se konalo poslední mistrovství světa v saunování

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám