Hlavní obsah

V 94 letech sjel nejrychlejší zipline na světě

Čtyřiadevadesátiletý David Aris absolvoval jízdu na ziplinové dráze Velocity ve Walesu, která je nejrychlejší na světě. Stal se tak nejstarším jedincem, který tak učinil. Dobrodružný kousek spojil s dobrou věcí, vybral díky němu více než 9000 liber (přes 260 tisíc korun) na hospic, který se staral o jeho ženu.

94letý penzista se projel na nejrychlejší ziplinové dráze na světěVideo: AP

Článek

Na ziplinové dráze s názvem Velocity lze na délce 1,6 kilometru vyvinout rychlost až 160 kilometrů v hodině. To však Arise, bývalého manažera v oblasti přepravy z anglického města Kendal v Cumbrii, neodradilo.

Motivovala ho skutečnost, že díky adrenalinovému kousku vybere určitý finanční obnos pro hospic St John's Hospice v Lancasteru, který několik měsíců pečoval o jeho milovanou manželku June. Ta zemřela před pěti lety na rakovinu.

Chlapec se na zipline dráze srazil s lenochodem. Musel počkat, až zvíře odšplhá

Koktejl

„O ziplinu jsem slyšel, ale nenapadlo by mě do toho jít, kdyby se mi o tom nezmínila (kamarádka) Narelle. Když jsme tam zatelefonovali a řekl jsem jim svůj věk, tvrdili, že pravděpodobně budu nejstarším člověkem, který jízdu absolvuje. Pak to zkontrolovali a bylo to tak,“ řekl Aris.

Foto: AP

David Aris si adrenalinový zážitek velmi užil.

A jak se mu jízda líbila? „Bylo to opravdu rychlé, skončilo to dřív než za minutu. Byl jsem nervózní, ale i nadšený. Opravdu jsem si to užil,“ dodal.

Na zmíněný hospic se mu přes platformu JustGiving dosud podařilo vybrat přes 9000 liber (více než 260 tisíc korun).

Co je zipline?

Základem adrenalinové aktivity jménem zipline je ocelové lano napnuté nad údolím nebo obecně mezi dvěma body. Po něm se odvážlivci svezou pomocí postroje, který tvoří kladka a lezecký úvaz, a při jízdě vzduchem si užívají výhled na okolí.

Nejrychlejší zipline světa je pouze pro odvážné. Jezdí až 160 kilometrů v hodině

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám