Hlavní obsah

V 90 letech stále brázdí silnice. Nejstarší kamioňák na světě důchod neplánuje

Nejstarší řidič kamionu neplánuje odchod do důchodu ani po oslavě 90. narozenin. Američan Doyle Archer řídí kamiony už více než 60 let, během nichž najel bezmála devět milionů kilometrů. O jeho příběhu informovala Guinnessova kniha rekordů.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Doyle Archer je oficiálně nejstarším řidičem kamionu na světě.

Článek

„V dohledné době odejít do důchodu neplánuju. Dokud budu zdravý, budu řídit dál. Slovo ‚důchod‘ ve svém slovníku nemám,“ uvedl pro server Guinnessovy knihy rekordů Archer, kterému bylo v době uznání rekordu přesně 90 let a 55 dní.

Posledních 20 let zkušený kamioňák strávil ve společnosti Coomes Inc. v Kansasu, kde získal čestný titul „Million Mile Safe Driver“ za ujetí milionu mil (1,6 milionu kilometrů) bez jakéhokoliv incidentu. Ať už tedy převážel cokoliv, bylo to vždy v dobrých rukou.

Před 11 lety vylezl jako nejstarší muž na Everest a rekord drží dodnes. V 91 letech stále lyžuje

Lifestyle

Archer během své kariéry projel 48 států USA a pět provincií Kanady. Právě faktor cestování považuje za největší benefit této práce. „Poskytla mi příležitost vidět mnohé věci, které bych jinak neviděl. A poznal jsem spoustu lidí z mnoha různých částí světa,“ sdělil.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Do důchodu jít v dohledné době nehodlá.

Zažil také spoustu výzev, od nepříznivého počasí po hustý provoz a rostoucí ceny paliva. Vzpomíná ale i na zábavné okamžiky.

„Jednou jsem čekal na vyložení a spatřil jsem dva muže vedle zaparkovaných kamionů, kteří hledali nějaký odemčený. Jeden našli, otevřeli dveře a vystoupali nahoru. K jejich velkému překvapení je pozdravili dva dobrmani. Vyděsilo je to a jeden spadl přímo na záda. Věřím, že si podobné počínání příště rozmysleli. Stále se čas od času zasměju, když vidím řidiče se psem, neboť si na to hned vzpomenu.“

S manželkou má devět dětí

A ačkoli přiznává, že ho nikdy nenapadlo, že by tuto práci vykonával i v 90 letech, světovým rekordem je poctěn a je hrdý na to, že je oficiálně nejstarším řidičem kamionu na světě.

Foto: Guinnesova kniha rekordů

Se ženou Lois na oslavě svých 90. narozenin

Radovat se ale může i z početné rodiny. Se svou ženou Lois, kterou potkal na střední škole, je Archer ženatý již 70 let. Mají spolu devět dětí, 25 vnoučat a 26 pravnoučat.

Kamioňačka Radka Balousová: Řídí bosa a za volantem se cítí jako v pokojíčku

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám