Hlavní obsah

Úzkému domu hrozil nedostatek světla. Architekti však vsadili na atrium s výhledem do nebes

Architektonické studio H Arquitectes se spolupracovníky navrhlo v Barceloně působivý dům v pískové barvě. Ten díky svým tvarům a konstrukčním vlastnostem navazuje na tradiční středomořské architektonické modely staveb v Barceloně. Dominuje mu obytný prostor v atriu, díky kterému je i v tomto úzkém domě dostatek denního světla.

Foto: Archiv architektů, Adrià Goula

V půvabném domě nenaleznete jiné než přírodní barvy.

Článek

Dům se nachází uprostřed města v oblasti s hustou zástavbou a je určen pro pěti až šestičlennou rodinu. Plocha stavby je 631 m2. Z původního objektu, na jehož místě nový dům vznikl, zůstala pouze uliční fasáda, která je památkově chráněná.

Architekti řešili nedostatek světla v domě

Povolena byla výstavba přízemí a dvou pater se značnou hloubkou, která umožnila uspokojit potřeby klienta. Dům by nicméně mohl být díky těmto podmínkám příliš tmavý a špatně větratelný. To se ale architektům podařilo dobře vyřešit. Tmavý kout byste v domě pohledali. Dominuje mu nadčasová světle béžová barva a uprostřed domu vzniklo působivé atrium, díky němuž je v domě dostatek světla.

Úzký dům je díky tomu mnohem více propojený s vnějškem a je možné ho celý dobře provětrat. Místnosti jsou uspořádány kolem centrálního prostoru. Každé patro má čtyři hlavní místnosti, které jsou větší a vyšší. Ty jsou doplněny o vedlejší místnosti, které jsou nižší a zřetelně menší.

Majitelé využili rekonstrukci ke spojení třípokojového bytu s garsonkou

Bydlení

Silné a robustní konstrukční stěny dodávají domu velkou tepelnou stabilitu a určitou monumentalitu. Velké zdi byly postaveny ze surového litého betonu. Směs s velmi malým množstvím cementu a výběrem písků a štěrků je aplikovaná technikou zhutňování - podobnou, jako je tomu u dusané zeminy.

Stropy hlavních prostor jsou vždy co nejvyšší a dřevěné, aby se co nejvíce odlišily od doplňkových prostor. Nejzajímavější je centrální místnost. Jedná se o atrium v ​​přízemí a prvním patře, které je kombinované s křížovou chodbou nacházející se ve druhém patře.

Atrium je nejvyšším prostorem v domě se čtyřmi centrálními sloupy, které ohraničují a rámují prostor uprostřed domu, kde je umístěn tento vizuálně netypický obývací pokoj.

Pytle s obilím mohou posloužit jako funkční i dekorativní stavební prvek

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám