Hlavní obsah

Unikátní stavba De Panne prodlužuje promenádu a nabízí jedinečný výhled

Pozorovací místo s názvem De Panne se nachází ve stejnojmenné obci v Belgii a navrhlo ho belgické architektonické studio Moto. Jde o inspirativní objekt, který má tvar prstenu a umožňuje prodloužení si procházky po promenádě.

Foto: Archiv studia Moto, Michiel Hendryckx

Ze stavby jsou působivé výhledy do okolí.

Článek

Architekti si byli od začátku vědomi jedinečného umístění stavby a specifického charakteru místa, na kterém se setkává mnoho různých prvků. Moře s přílivem a odlivem, pláž, duny a promenáda. Belgie a Francie. Ptáci a chodci. Voda, písek, beton a příroda. Pokusili se proto všechny tyto prvky spojit, aniž by narušovaly přírodní podobu místa.

Foto: Archiv studia Moto

Stavba barevně zapadá do okolí.

Vyhlídková věž je umístěna ve svahu promenády. Když se chodci procházejí po promenádě, tak základna vyhlídkové věže leží v jedné linii s ní, čímž se celá procházka dá jednoduše prodloužit. Po výstupu a sestupu na věž se pak chodec automaticky vrací na promenádu ​​nebo pláž.

Foto: Archiv studia Moto

Vyhlídka je důkazem toho, že i cesta může být cíl.

Konstrukce stavby je v těsném souladu s dunami, pokud jde o měřítko, výšku, tvar, barvu, materiál a polohu. Procházka po promenádě byla lineární a díky vyhlídce teď získala novou dynamiku.

Česká cena za architekturu má třicítku nejlepších, dvě želízka patří ateliéru Kuba & Pilař

Tipy a trendy

Při přílivu je stavba částečně zaplavena mořem, což umocňuje celkový zážitek. Tento architektonický prvek tak tvoří působivé spojení mezi pevninou a mořem.

Foto: Archiv studia Moto

Po stranách je stavba vybavena zábradlím.

Pohledy skrz strukturu podle titulu ArchDaily mohou být vnímány jako čočka, která umožňuje zaměření se na to, co leží za námi, a zároveň vytváří spojení s místem, ke kterému člověk kráčí.

Vychutnat si cestu a neupínat se na cíl

Symbolický citát čínského filozofa „Cesta je cíl“ je dobrou charakteristikou pro celý tento architektonický počin. Jakmile chodec dosáhne mostu, nemusí ho vnímat jako koncový bod, ale spíše jako prostor k odpočinku před další částí cesty. Vyhlídka je totiž součástí procházky.

Celá konstrukce je podle titulu Dezeen vyrobena z betonu, který svou texturou a barvou dobře ladí s okolím a je odolný i vůči agresivnímu mořskému klimatu. Konstrukce je dostatečně robustní, aby vydržela nápor návštěvníků.

V půdorysu má, podle portálu Designboom, tvar protáhlého pětiúhelníku, zkonstruovaného ze stejných schodišťových segmentů spojených pod úhlem 108°. Mezi každým schodišťovým segmentem je podesta, odpočinkový bod, ze kterého je vždy jedinečný výhled do okolí. Na východní straně vyhlídkové věže je umístěna také lavice, fungující jako odpočinkový bod s výhledem skrz celou konstrukci.

Skleník pod Ještědem připomíná malý stan vznášející se v přírodě

Lifestyle
Související témata:
Moto

Související články

Výběr článků

Načítám