Hlavní obsah

Trendy mramorová servírovací prkénka vydrží roky ve stejné podobě

Mramor je jedním z nejtrendovějších materiálů posledních let. Velké oblibě se těší zejména ten bílý, tzv. carrarský. Půvabný je i růžový, zelený nebo černý. Pokud chcete do domácnosti funkční a zároveň vysoce dekorativní minimalistický prvek, zkuste právě mramorová prkénka a tácy.

Foto: Kristýna Křížová, Novinky

Krájecí prkénka a servírovací tácy z mramoru vydrží mnoho let.

Článek

Sněhobílý carrarský mramor je jedním z nejznámějších mramorů na světě a hodí se prakticky do jakékoliv domácnosti a k jakémukoliv stylu. Nejlépe však ladí k boho nebo přírodnímu stylu a vhod přijde zejména do kuchyní, které působí tmavším a stísněnějším dojmem. Právě ty mohou světlé doplňky rozzářit a opticky je zesvětlit.

Foto: Sweetpea a Willow

Praktickým kouskem je prkénko ze světlejšího mramoru, které má dvě různé strany a můžete ho tak přizpůsobit ladění tabule.

Výhodou mramorových prkének je to, že si zachovávají stálé tvary po mnoho let. Nestane se vám tak, že by na nich zanechaly stopy nože. Ty se však mohou krájením na nich ztupit. Také je třeba dávat pozor, aby vám prkénka neupadla na tvrdou podlahu.

Foto: Bloomingville

Na tmavším mramoru vyniknou detaily ve zlaté barvě.

V poslední době jsou oblíbená prkénka, která jsou kombinací mramoru a odolného dřeva. Při jejich pořízení dbejte na to, aby byly z opravdu odolného a tvrdého dřeva, a nikoliv z měkkého. Vhodná je akácie, ořech nebo třeba dub. Mějte také na paměti, že taková prkénka rozhodně nepatří do myčky.

Foto: Ella James, Lene Bjerre

Oblíbená jsou prkénka v kombinaci bílého mramoru a odolného akáciového dřeva.

Ti, kteří mají rádi originální interiérové kousky, ocení prkénka z různých druhů kamene, která vypadají jako přírodní umělecká díla. Každé mramorové prkénko je navíc svým způsobem jedinečné díky odlišnému mramorování.

Foto: FormAdore

Zajímavými kousky jsou prkénka, která jsou kombinací různých druhů kamene.

Velkým plusem mramorových prkének je to, že se velmi snadno čistí a nezůstávají v nich bakterie. Nevýhodou může být vyšší hmotnost u větších kousků, se kterými je trošku těžší manipulace. Jsou ale ideální volbou pro servírování drobného občerstvení k vínu. Stejně tak dobře poslouží coby podložky pod horké hrnce a pánve, pokud chcete na stole servírovat právě z nich.

Delftská fajáns oživí váš interiér. Nádobí vybízí k servírování sýrů a tapas

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám