Hlavní obsah

Terapeutický kůň je hvězdou domů pro seniory

Mít koně chvíli jen pro sebe, pohladit ho, obejmout, zaplést mu hřívu. Na nevšední setkání se už několik dní těšili klienti Domu s pečovatelskou službou ve Vlastibořicích na Liberecku. A dočkali se. Navštívila je terapeutická klisna Nevada.

Terapeutický kůň je hvězdou domů pro senioryVideo: Blanka Freiwilligová, Novinky

Článek

Soňa Trsková, která je majitelkou Nevady, se s kobylou věnuje kontaktní terapii. Navštěvují klienty v domovech pro seniory, hendikepované lidi v chráněných bydleních i děti. Zájemci přicházejí také za nimi. A touha po společných chvílích s černobílým koněm je obrovská.

„Můžou si koníka pohladit, obejmout kolem krku, vyzkoušet, jak dýchá, být jen s ním a vnímat jeho přítomnost. Někomu pomůže i překonávat strach, na chvíli se oprostit od reality,“ popsala majitelka dvanáctileté klisny plemene irský kob.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Lidé často v přítomnosti koně zapomenou na bolest i trápení.

Nevada přitom není obyčejným koněm, ale hiporehabilitačním. Má speciální výcvik a složené zkoušky, kdy získala hodnocení vysoké profesionální úrovně. Tím, že je vycvičená, ji jen tak něco nezaskočí. Je zvyklá na ruchy a na to, že se kolem ní něco děje. Nelekne se člověka o berlích ani na vozíku, nepřekvapí ji nečekaný pohyb. Ostatně vozila i dvouměsíční miminka.

Senioři předběhli Paříž, udělali si vlastní olympiádu i s pochodní

Koktejl

Nevada do Čech přicestovala z Anglie asi před šesti lety. Když jí bylo sedm roků, koupila ji Soňa Trsková. Dostala na kobylu doporučení - právě pro její mírnou povahu. Jevila se jako ideální kůň pro hiporehabilitaci. A to se později potvrdilo.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Součástí terapie je i trénink jemné motoriky, třeba při zaplétání hřívy.

I její majitelka tehdy s hiporehabilitací začínala. „Byla jsem donedávna přechodnou pěstounkou pro malá miminka, starala jsem se o ně deset let. Ale moje tělo říkalo, že už to dál není správná cesta, i když mě to strašně bavilo. Shodou okolností mě tehdy inspirovala paní, která s koněm také jezdí po různých zařízeních, a chtěla jsem to zkusit,“ popsala Trsková.

Nejprve s koněm sbírali zkušenosti v hiporehabilitační stáji, ale zdravotní potíže klisny je donutily program změnit. Nevada má trápení s dušností, a tak se odstěhovala k domu na zahradu, inhaluje, dostává léky a má dostatek pohybu, což její onemocnění výrazně zmírňuje. Může se teď i nadále plně věnovat své práci čtyřnohého terapeuta.

Velkého králíka čekala téměř jistá smrt, dnes dělá radost tisícům lidí

Koktejl

„Je moc krásná. Vybavuji si, jak jsme chodili s tatínkem plavit koně, když jsem byla malá,“ vzpomínala při objímání mohutné klisny seniorka Marie Bretšnajdrová. Návštěva Nevady vyčarovala úsměvy na tvářích i dalším klientům domu s pečovatelskou službou.

„Ten koníček je takový milý. Nebojím se ho pohladit, nic mi neudělá. Na vesnici s rodiči jsme měli zvířata, kravičky, ovečky, kozy, drůbež a tři ovčáky,“ rozpovídala se klientka domova Jaroslava Brzobohatá.

Emoce se derou na povrch

Nevada je specialistkou na dotykovou terapii, která v lidech probouzí chuť komunikovat. Při kontaktu s klisnou pociťují klienti uvolnění a na povrch se derou zadržované emoce. Pomyslný pracovní kalendář má kobyla nabitý, objednávají si ji do různých zařízení nejen na Liberecku. Ve Vlastibořicích se za místními seniory přišla podívat už potřetí.

Do dalších domovů dojíždí a momentálně by potřebovala nový přepravník pro koně a shromažďuje na něj finance.

„Pro lidi je to určitě zpestření. Máme čtrnáct klientů a kůň je tmelící prvek. Lidé na chvíli zapomenou na své starosti a na své bolesti, které v tomto věku má asi každý,“ shrnula ředitelka domu s pečovatelskou službou Blanka Menclová.

V mostecké nemocnici „léčí“ psí terapeutka Sany. Oblíbili si ji pacienti i personál

Domácí

Vojtova metoda pomáhá kojencům a rozhýbe i dospělé

Zdraví

Výběr článků

Načítám