Hlavní obsah

Studenti připravují unikátní pivní speciál. K mání bude na festivalu v červenci

Brno

Studenti Mendelovy univerzity v Brně připravují na letní open air festival unikátní pivní speciál. Použili na něj americký a žatecký chmel. Pouhých 240 litrů svrchně kvašeného piva mohou zájemci ochutnat 20. července.

Pivo vaří studenti na počest Gregora Johanna MendelaVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

Kdo má rád pivní speciály, měl by si do kalendáře k datu 20. července zapsat velkými písmeny Brno. V tento den bude mít totiž na Mendel Festivalu jedinečnou možnost ochutnat pivní speciál z varny studentů místní univerzity. Jen dvě várky svěžího letního American Pale Ale připravují vysokoškoláci na počest moravského přírodovědce Gregora Johanna Mendela.

„Jde o praktický příklad spolupráce mezi studenty programu pivovarnictví a sladařství a brněnským pivovarem Starobrno, se kterým jsme při vaření tohoto piva spolupracovali,“ uvedl Tomáš Gregor, garant zmíněného programu, který se vyučuje na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity. Jak doplnil, studenti si v rámci spolupráce mohou domluvit nejen návštěvy pivovaru, ale také odborné praxe.

„Půjde o pivo typu APA (American Pale Ale) s nižší stupňovitostí a dobrou pitelností. Zkrátka příjemný letní speciál. Použili jsme na něj jak americký chmel, tak náš chmel, konkrétně Žatecký poloraný červeňák,“ popsal vrchní sládek pivovaru Starobrno Jiří Brňovják, který při tvorbě piva, které zatím nemá název, pomáhal.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Tomáš Gregor (vlevo) a sládek Jiří Brňovják sledují studenta Bronislava Gaga (vpravo) při zakládání a míchání stodvacetilitrové várky nového piva.

Jen na malé ochutnání

Studenti, kteří budou mít na festivalu svůj stánek s výčepem, zatím nevědí, za jakou cenu budou pivo nabízet. Váhají také, do jak velkých sklenic ho budou točit. Očekávají ale, že o pivo bude velký zájem, a tak se přiklánějí k variantě třetinkových sklenic, aby se dostalo na co nejvíce lidí.

„Vůbec se nebojíme, že by lidem nechutnalo. V naší školní varně, která funguje už jedenáctým rokem, jsme uvařili v rámci výuky už desítky různých piv. Vypilo se vždycky všechno,“ dodal se smíchem Tomáš Gregor.

Založení jedné várky, k níž patří bedlivé míchání, trvá sedm hodin. Pak nastane týdenní proces kvašení a následně pivo měsíc zraje.

Pivní trh zachraňují nealkoholická piva

Ekonomika

Výběr článků

Načítám