Hlavní obsah

Starý protijaderný kryt slouží jako nevšední chata pro milovníky naprostého odloučení od společnosti

Sháníte netradiční chatu? V Anglii je na prodej protijaderný kryt, ve kterém můžete po rekonstrukci zcela nerušeně relaxovat. Připravte se však na to, že je bez denního světla a určitě není vhodný pro toho, kdo trpí úzkostnými stavy ze stísněných prostor.

Foto: Profimedia.cz

Do krytu se vejdou maximálně tři lidé.

Článek

Útulně zařízený protijaderný bunkr z 50. let v anglickém Wormhillu je nyní k mání za necelých 450 tisíc Kč. Prodej však proběhne v závěru září formou aukce, a není tak vyloučeno, že se konečná cena vyšplhá mnohem výše.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru nechybí menší kamna nebo televize.

Do krytu se vejdou maximálně tři lidé. Je vybaven úložným prostorem, lůžkem, novou chemickou toaletou a kamny na dřevo.

Místo známé jako ROC Nuclear Bunker (Royal Observer Post) bylo postaveno pro zajištění úkrytu a přežití během jaderného útoku. Pozorovatelé zde měli zásoby jídla a vody na čtrnáct dní a jejich úkolem bylo hlásit jaderné výbuchy po válečném útoku.

Foto: Profimedia.cz

Prostor je malý, světlé barvy ho však opticky trochu zvětšují.

Pobyt ve starém krytu evokuje život ve sklepě. I takový prostor si však šikovný kutil dokáže přizpůsobit svým potřebám. Holé zdi bez oken lze snadno zakrýt závěsy, podlahy zútulnit huňatými koberci nebo kožešinami s dlouhým vlasem a okna mohou opticky nahradit zrcadla.

Cena bunkrů nebývá vysoká

Před časem se na trh s nemovitostmi dostal i podobně velký protiatomový bunkr ze šedesátých let v anglické vesnici Ashwell. Původní majitel za něj požadoval v přepočtu zhruba 600 tisíc Kč.

Foto: Profimedia.cz

Bunkry rozhodně nejsou romantickým místem.

Pokud máte někdy chuť se v podobném typu objektu na chvíli zašít, vězte, že v tuzemsku jsou podobné bunkry často k mání za nižší desítky tisíc korun. Jsou však zpravidla v dezolátním stavu, takže čekají na nové využití někým, kdo z nich zvládne vytvořit nevšední, ale účelný prostor.

Objekt vytvořený ve spolupráci s umělou inteligencí připomíná obranné stavby

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám