Hlavní obsah

Stala jsem se módní návrhářkou tak nějak přirozeně, říká Tereza Sabáčková

Praha
Aktualizováno

Stát se módní návrhářkou, to chce talent, píli, ale i štěstí. U Terezy Sabáčkové to však bylo jasné už od plenek. Babička byla švadlena a maminka nákupčí látek, takže pro ni bylo zcela přirozené, že její životní cesta půjde tímto směrem. Díky kreativitě a citu pro detail se z ní stala vyhledávaná designérka společenských a svatebních šatů.

Do svých modelů dávám duši, říká Tereza SabáčkováVideo: Novinky

Článek

„U mě to byl přirozený vývoj. Vždycky jsem malovala, pak studovala výtvarné umění, stala jsem se návrhářkou zcela přirozeně,“ usmívá se sympatická černovláska.

Svatební šaty podle typu postavy. Módní návrhářka poradí, které sedí právě vám

Móda a kosmetika

Sabáčková si zakládá na tom, aby se ženy cítily v jejích modelech hlavně přirozeně a žensky. Nesnaží se reagovat hned na světové trendy. „Spíš udržuji ženskost a eleganci, nápaditost, detail. Je pravda, že miluju krajky. V poslední době ale unikám k větší jednoduchosti, musí se to někdy prostřídat,“ přiznává a dodává, že momentálně nejvíce využívá čisté hedvábí a snaží se šatům vždy dodat nějaký detail, který zaujme a podtrhne jednoduchost modelu.

Přehlídky s příběhem

Každá přehlídka, kterou Tereza připraví, má nějaký podtext. Ta poslední, která se konala letos na jaře na pražském Žofíně, se jmenovala Rajská zahrada. Sabáčková připouští, že téma bylo inspirováno i jejím vlastním životem.

„Taková ta toxicita mezi lidmi nebo ve vztazích, pokušení dělat věci, které vypadají hezky, ale člověku nepřinášejí radost. Byl tam naznačený vývoj od určité jedovatosti, hříchu, pokušení až k očištění, uvolnění a přijetí života, který si člověk vnitřně přeje,“ vysvětluje návrhářka.

Foto: Novinky

Tereza Sabáčková má rozsáhlou klientelu.

Tereza Sabáčková má za léta své tvorby poměrně rozsáhlou klientelu, ale není to tím, že by dramaticky investovala do reklamy. Naopak, ženy si ji vyhledávají samy. „Dávám do svých modelů duši. To si myslím, že ženy vycítí a ocení. Když už si mě nějaká najde, tak to má stejně jako já a vznikne nádherná spolupráce.“

Osud druhých jí není lhostejný

Návrhářce není lhostejný osud druhých, a tak se snaží zapojit i do charitativních projektů. V minulosti byly její přehlídky spojeny například s nadací Kapka naděje Venduly Pizingerové nebo jihočeské Elpidy.

Loni s fotografkou Gabrielou Kalistou vytvořila projekt s názvem eSENce ŽEN. Ze snímků úspěšných vzdělaných žen, které se snaží skloubit roli matky a manželky s kariérou, vznikl kalendář. Výtěžek z jeho prodeje a dražby podpořil Krizové centrum pro děti a rodinu.

„Loni se nám podařilo vybrat okolo sta tisíc, doufáme, že letos to bude víc. Nafotili jsme totiž druhý kalendář. Mezi ženami roku 2025 budou například Ivana Jirešová, Iveta Vítová, Katka Říhová i Katka Neumannová,“ poodkrývá Sabáčková.

Foto: Novinky

Tereza (vlevo) během focení druhého charitativního kalendáře eSENce ŽEN

Další módní přehlídku, kde se kalendář bude dražit, plánuje Sabáčková na 30. října ve Vědecké knihovně v Českých Budějovicích.

KVÍZ: Kdo navrhl tyto slavné šaty?

Móda a kosmetika

Související články

Výběr článků

Načítám