Hlavní obsah

Slepota mu v surfování nebrání, pomáhá mu rádiový systém

Kdyby na sobě neměl žlutý dres s nápisem, že je nevidomý, málokdo by tomu věřil. Devatenáctiletý Ben Neumann z Německa se totiž i přes svůj handicap bez větších problémů orientuje ve vodě, kde ladně sjíždí vlny. Pomáhá mu k tomu rádiový systém a spolupráce s otcem.

Nevidomý surfař z Německa věří v úspěch na světovém šampionátuVideo: Reuters

Článek

Neumann oslepl v šesti letech vlivem genetické vady, ani to mu však nezabránilo stát se profesionálním surfařem. S vodním sportem začal ve třinácti a aktuálně plánuje už čtvrtou účast na světovém šampionátu ISA World Para Surfing Championships, který se bude konat v listopadu v Kalifornii.

Mladý Němec žije v bavorském městě Garmisch-Partenkirchen, což není zrovna ideální výchozí bod pro surfování. K trénování však využívá umělé vlny na severu Mnichova.

„Bazén samozřejmě nabízí velmi kontrolované a předvídatelné prostředí, což je příjemné zejména pro nevidomého surfaře. Neustálé opakování vám umožní pracovat na jednotlivých technických aspektech. Pro trénink je to velmi efektivní,“ vysvětlil s tím, že surfování je pro něj rovněž v jistém slova smyslu terapie.

Foto: Reuters

Ben Neumann je ve vodě jako doma.

Kromě rádiového systému, pomocí kterého ho otec informuje, kdy přijde další vlna, využívá k orientaci ve vodě i sluch a cit a rovněž slunce a vítr. Jeho motto zní „Bez omezení!“ a chce ho šířit i mezi ostatní. Není tedy překvapením, že po absolvování střední školy chce studovat psychologii a pracovat jako sportovní trenér.

Překážky existují jen v hlavě

„Je důležité, aby člověk pochopil, že překážky ve skutečnosti existují z velké části v našich hlavách. Když na ně narazíme, je nutné hledat řešení a být kreativní a pak je možné víc, než si myslíte,“ uvedl pro agenturu Reuters Neumann.

Ačkoliv je mu teprve 19 let, v surfování už stihl získat i několik trofejí. Na německém šampionátu skončil ve své kategorii první a na mistrovství světa třetí. Jeho velkým snem by byla účast na paralympiádě, pokud by tam surfování bylo zařazeno.

Australská surfařka sjela největší vlnu v historii a překonala světový rekord

Lifestyle

Výběr článků

Načítám