Hlavní obsah

Skleník pod Ještědem připomíná malý stan vznášející se v přírodě

Liberecká stavba s názvem Skleník pod Ještědem od Ateliéru Železná je lehkou dřevěnou konstrukcí s poloprůsvitným pláštěm. Svým na pohled skoro až levitujícím umístěním nenarušuje okolní přírodu, která probíhá okolo i pod skleníkem.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Eliška Hauserová

Drobná stavba se nachází v Liberci.

Článek

Drobná stavba od liberecké projekční kanceláře Ateliér Železná, na které spolupracovali Ondřej Pleštil, Max Mohl a Kateřina Rissová, je ekonomickým architektonickým počinem vytvořeným svépomocí. Architekti kladli důraz na kvalitní řemeslné zpracování a snažili se usilovat o nadčasovou estetickou kvalitu, která nepodléhá módním vlivům.

Stanová střecha z plachty skleníku doplňuje symetrickou kompozici hlavní hmoty a v nadsázce reaguje na všudypřítomný vrchol Ještědu. Svým tvarem tak stavba na Ještěd odkazuje a připomíná půvaby hotelu s televizní věží od architekta Karla Hubáčka v raném high-tech stylu. Silueta této stavby se tak odráží i na podobě skleníku.

Skleník pod Ještědem má rozměry 8,2 × 4,1 metru, výška skleníku je 4,55 metru. Nosná konstrukce je dřevěná, modřínová. Prosklení tvoří fasádní průsvitné termoizolační panely s hliníkovými kotevními profily. Střecha je stanová, z plachtoviny, příležitostně je vypnuta šroubovací špicí.

Stavba je přihlášena do soutěže Česká cena za architekturu. V této soutěži se letos více než dvojnásobně zvýšil počet přihlášených výtvarných děl, designových počinů a drobných staveb, kterou je i tento tvarově zajímavý skleník.

Nový lesní ateliér vznikl i z nevyužitých a recyklovaných materiálů

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám