Hlavní obsah

Zvládnete zmizet ze sociálních sítí? Není to snadné, ale stojí to za to

Opustit svět sociálních médií je velice osobní rozhodnutí, které může být nejen osvobozující, ale zároveň i výzvou pro někoho, kdo je na nich dlouhodobě závislý. Uvolňování dopaminu po každé reakci na příspěvek, který postujete, je srovnatelné s účinky heroinu na mozkovou tkáň. Proto se závislosti na sociálních sítích tak těžko zbavuje. I z toho důvodu je důležité pečlivě zvážit své důvody a důsledně je ctít.

Foto: Profimedia.cz

Opustit svět sociálních médií může být osvobozující. (Ilustrační foto)

Článek

Platformy sociálních médií jsou dnes běžnou součástí našich životů. Postování, zveřejňování příspěvků a lajkování je stejně běžné jako první doušek kávy.

Ovšem tím, že neustále sledujeme, co se děje online, uniká nám realita. Tu neprožíváme v celkovém kontextu tolik jako post kamarádky, která nafotila západ slunce na Bali.

Podle odborníků je to dáno tím, že naše mozky jsou naprogramovány tak, aby se na sociální sítě vracely. Sledovaly příspěvky i komentáře pod nimi. „Sociální média živí naši závislost na dopaminových dávkách,“ říká psychoterapeutka Diane Hillearyová. A dodává: „Když se sítí zbavíme, může to zpočátku vyvolat pocity nudy, rozrušení nebo pocity smutku či osamělosti, které jsme potlačovali.“

Procházení příspěvků na sítích těsně před spaním zvyšuje pravděpodobnost nočních můr

Zdraví

Jde o to, že sociální sítě vyvolávají iluzi osobních spojení, zatímco pokračují ve vytváření algoritmů, které odsouvají naše osobnější intimní vztahy na vedlejší kolej s cílem budovat více a více spojení. „Sítě zkrátka vytvářejí potřebu být neustále ve spojení a udržovat tyto vztahy, což zvyšuje produkci stresových hormonů a zvyšuje tak úzkostné a depresivní příznaky,“ vysvětluje klinická psycholožka a uznávaná specialistka na průnik psychologie a technologií Lisa Strohmanová.

Mnoho lidí si to sice uvědomuje, ale myšlenka na smazání všech nebo většiny účtů na sociálních sítích v nich může zanechat pocit, že budou osamělí. Což samozřejmě není pravda.

Co se ve skutečnosti stane, když ze sítí zmizíte?

„Studie ukázaly, že omezení nebo eliminace používání sociálních médií může snížit pocity úzkosti, deprese a osamělosti. Bez neustálého srovnávání se s životy ostatních se může zlepšit sebevědomí a celková nálada,“ upozorňuje Lisa Strohmanová.

Expertka navíc dodává, že neustálý proud sociálního tlaku, negativity a online hašteření může lidi stresovat. Snížení této expozice může vést ke zvýšení úrovně klidu.

„Nepřetržitá stimulace a porovnávání vašeho života se životy ostatních, jak je prezentují na síti, bude pryč,“ doplňuje klinický psycholog Daniel Glazer s tím, že mnoho lidí po stisknutí tlačítka smazat na svých účtech na sociálních sítích cítilo „nesmírný pocit svobody“.

Díky tomu, že přestanete žít virtuální realitou, začnete obnovovat vztahy, které jste kvůli sociálním sítím zanedbávali. Zjistíte, že kolem vás žijí fajn lidé a že seznámit se můžete také offline.

„Když opustíte sociální média, můžete se cítit šťastnější,“ shrnuje odborník.

Anketa

Umíte si představit svůj život bez sociálních sítích?
Ne, jsou mou každodenní součástí
4 %
Ne, přišel/přišla bych o obživu
1,1 %
Ne, ale to neznamená, že si neuvědomuji jejich škodlivost
10,3 %
Ano, chodím na ně již nyní minimálně
33,9 %
Ano, ale moc se mi nedaří se jich zcela vzdát
7,6 %
Ano. Odcházení ze sítí mám již za sebou
18,8 %
Ano. Nikdy jsem je nepoužíval/a
24,3 %
Celkem hlasovalo 2172 čtenářů.

Postupně a bez přehnaného očekávání

Pokud jste se rozhodli ze sítí zmizet, nemějte na sebe přehnaná očekávání, buďte realističtí a nic neuspěchejte. Jděte na to krok za krokem, pomalu eliminujte jednotlivé platformy ze svého života, až je nakonec definitivně z oblíbených aplikací smažete. Neseďte doma, najděte si zájmy a přítele v reálném světě.

Poperte se s očekáváními, která na sebe kladete, odměnou vám bude svoboda, která dozajista stojí za trochu námahy při přepisování myšlenkových map. Radost totiž najdete kdekoliv, když budete chtít. A vtipné popisky už nemusíte k dané situaci vymýšlet, úlevné je, že si momenty plné krásy můžete jednoduše prožít.

Kdo šíří nenávist? Sociální sítě mají rády emoce, jen na nich to ale není

Domácí

Skutečná radost ze života aneb Jak sociální sítě mění naše vnímání zábavy

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám