Hlavní obsah

Ztráta transparentnosti a další známky toho, že vaše manželství směřuje k rozvodu

Některé příznaky blížícího se rozpadu manželství jsou snadno rozpoznatelné – neustálé hádky, odcizení nebo nevěra. Existují však i méně nápadné signály, které mohou naznačovat, že váš vztah není v nejlepší kondici a směřuje ke konci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Přestali jste se spolu hádat

„To se může zdát na první pohled nelogické, protože mnoho lidí věří, že méně hádek rovná se spokojenější vztah. Když ale pár nemá touhu řešit své problémy, může to znamenat emocionální odloučení,“ vysvětluje losangeleská manželská a rodinná terapeutka Abigail Makepeaceová pro Huffingtonpost.

„Nepřítomnost konfliktu může naznačovat, že jeden nebo oba partneři již nepovažují vztah za něco, za co má cenu bojovat nebo to zachraňovat. Pokud si jeden z partnerů přestane stěžovat, aniž by vyřešil základní problémy, mohlo by to být znamením, že se vztahu chce vzdát a chystá se odejít,“ dodává.

„Při své práci jsem zaznamenal, že na počátku vztahu mají ženy často tendenci vyjadřovat své emoce smutkem nebo hněvem. V momentě, kdy přestanou sdílet své frustrace, se manželům často uleví. Domnívají se, že v manželství je vše v pořádku, ale tento předpoklad je chybný. Manželka se totiž neuklidnila proto, že je všechno v pořádku, ale spíše proto, že to vzdala, odpojila se a začíná žít citově oddělený život. To činí manželství extrémně křehkým,“ říká klinický psycholog David Narang.

Měli byste ukončit vztah, protože vám to radí ostatní? Je potřeba zvážit několik věcí

Sex a vztahy

2. Vaše životy jsou stále více oddělené

Pro partnery je normální a zdravé udržovat si v manželství určitou nezávislost – ať už jde o vlastní přátelství, kariérní aspirace, nebo koníčky. „Rostoucí pocit odtažitosti a oddělených životů však může být varovným signálem, že manželství je v rozkladu,“ uvádí Makepeaceová.

3. Ztráta transparentnosti

„Je rozdíl mezi soukromím a tajemstvím,“ říká manželská a rodinná terapeutka Marni Feuermanová. „Soukromí je o osobních hranicích, zatímco tajemství je o záměrném skrývání něčeho,“ dodává.

„Nemusí se hned jednat o nevěru, ale i ztráta zájmu o emocionální angažovanost ve vztahu je špatným znamením, které může narušit vaše vzájemné spojení,“ říká Feuermanová.

4. Málokdy mluvíte o budoucnosti

Když páry přestanou diskutovat o svých cílech nebo plánech do budoucna, může to naznačovat nedostatek touhy růst a zažívat společný život.

„Absence budoucího plánování často pramení z pocitu sebeuspokojení, kdy se partneři příliš spokojí s přítomností a ztrácejí motivaci zlepšovat nebo rozvíjet svůj vztah,“ míní Makepeaceová, podle které se v důsledku toho mohou objevit pocity stagnace, které vedou k nudě, nedostatku osobního a vztahového růstu a všeobecnému neštěstí.

5. Svěřujete se spíše jiným lidem než svému manželovi

Dalším znakem nefungujícího manželství je, když zjistíte, že se více otevíráte příteli, spolupracovníkovi nebo příbuznému než svému manželovi.

„Intimní pouto se těžce buduje, když se svým partnerem nesdílíte svůj vnitřní svět, včetně svých snů, nadějí, obav a tak dále,“ říká Feuermanová.

„Pokud o vás někdo jiný ví více než váš partner, je to pro manželství špatné znamení. Nešťastní partneři často neřeknou svému manželovi, že se tak cítí. To je ale chyba. Je důležité své pocity nepotlačovat, ale sdílet, dokud není příliš pozdě,“ myslí si i terapeutka Becky Whetstoneová.

Po roce vztahu je čas zamyslet se a zhodnotit, co funguje a co ne

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám