Hlavní obsah

Ženské důvody k nevěře, pozor na nespokojenost či pomstu

Valná většina lidí souhlasí s tím, že ve vztahu je důležitá kromě vzájemného spojení a lásky také věrnost. Nevěra totiž patří mezi největší prohřešky, které zdraví a stabilitu vztahu ničí. Není se tak čemu divit, že patří mezi nejčastější příčiny rozchodů či rozvodů.

Foto: Profimedia.cz

Proč ženy podvádějí? Jedním z důvodů může být i pomsta (ilustrační foto).

Článek

Ačkoli snad všichni vědí, že nevěra může vztah nejen ohrozit, ale i naprosto zničit, i tak se jí mnozí dopouštějí. Jeden z dřívějších průzkumů ukázal, že přibližně 20 až 25 procent manželských párů prošlo během vztahu alespoň jednou fází podvádění.

Stejný výzkum pak poukázal na změny chování v rámci nevěry a to, že ženy už dávno nejsou menší skupinou, která podvádí. Jejich míra nevěry se blíží míře u mužů.

Proč muži a ženy podvádějí? Jsou jejich důvody odlišné? A co vede ženy k tomu, aby ohrožovaly aktuální vztah?

Mezi nejčastější důvody mužské nevěry patří nejistota, nedostatek pozornosti, ale i moci

Sex a vztahy

Výzkum z letošního roku se zaměřil na nevěrné ženy i muže z různých zemí, specificky pak u žen odhalil některé následující důvody nevěry.

Jsou nešťastné ve stávajícím vztahu

Celých 64,66 procenta žen uvedlo, že jejich hlavním „motivem“ pro nevěru byla celková nespokojenost ve vztahu. Ženy právě tento důvod uváděly dvakrát častěji než muži.

Partner se neangažuje

S nespokojeností ve vztahu souvisí úzce i fakt, že se partner málo angažuje, nevkládá do něj žádné investice. Ženy (22,41 %) čtyřikrát častěji než muži uvádějí tento důvod jako pohnutku k nevěře.

Pomsta

Zhrzené či citově raněné ženy, které zjistí, že se jejich partner dopustil nevěry, se k ní mohou uchylovat také, je to z jejich strany jakási forma pomsty (15,52 %). Takového chování se dopouštějí až pětkrát častěji než muži.

Proč často toužíme po pomstě

Sex a vztahy

Nuda a nové zážitky

Dalším z častých důvodů k nevěře je nuda nebo touha zkoušet nové věci (12,93 %). Nevěra v takovou chvíli jednoduše nabízí možnost zažít něco jiného, vzrušujícího atd.

Sexuální nespokojenost

Ačkoli není sex nejdůležitější částí vztahu, neměl by z něj zcela vymizet. I nedostatek sexuálního uspokojení (8,62 %) může být u žen důvodem k nevěře, uvádí pro server Psychology Today psycholožka Theresa DiDonatová.

Příležitost

Někdy je důvod k nevěře velmi jednoduchý a spontánní – naskytne se příležitost nebo se ženy nechají strhnout aktuální atmosférou či situací (7,76 %). A nemusí to být jen ve chvíli, kdy jsou nešťastné v aktuálním vztahu.

Chtějí se cítit viděné, obdivované

Potvrzení toho, že jsou ženy stále chtěné, krásné, žádoucí či potřebné může být také motivem k nevěře (6,90 %). Obzvlášť když si ve stávajícím vztahu nejsou jisté vlastní situací.

Anketa

Co je podle vás nejčastější důvod k nevěře?
Nespokojenost ve vztahu, nuda, partner/ka do něj neinvestuje
64,7 %
Sexuální nespokojenost
19,6 %
Vztah na dálku
2,1 %
Pocit, že mě chce i někdo jiný než stávají partner/ka
10,7 %
Pomsta
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4883 čtenářů.

Žádná budoucnost ve vztahu

Konce vztahů nejsou jednoznačné, většinou se blíží pomalu, partneři jsou si ale už vcelku jistí, že jejich snaha o záchranu nikam nevede (6,03 %). Možná se muž či žena bojí udělat definitivní krok ke konci vztahu – v takové chvíli mohou oba využít nevěru jako důvod k „finálnímu“ ukončení stávajícího vztahu.

Vztah na dálku

Existují lidé, kterým vztah na dálku vyhovuje a nemají potřebu hledat povyražení jinde, existují ale i ženy, kterým to po čase vadit začne a právě to je důvodem, proč hledají uspokojení u někoho jiného (3,45 %).

Náznaky nevěry aneb Kdy komunikace na sítích začíná vadit

Sex a vztahy

Co se ve skutečnosti skrývá za sny, ve kterých druhé podvádíme

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám