Hlavní obsah

Vzkazy v lahvích fungují jako časová schránka, ale i způsob navazování přátelství

Možná jste to jako děti zkoušeli také: napsat zprávu na list papíru, srolovat ho, vsunout úzkým hrdlem do lahve, pečlivě utěsnit, pustit po vodě – a čekat, jestli se někdo ozve…

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ať už je jejich obsah jakýkoli, jedno mají společné: fungují jako časová schránka. Stačí odšpuntovat, přečíst a můžete nahlédnout do osudů jejich třeba dávno mrtvých autorů. Nebo najít přátele, které byste jinak nikdy nepoznali.

Bodlina a Vlčák

„Ještě na střední škole jsme s partou sjížděli Otavu. A jednoho dne jsme s kamarádkou dostaly nápad poslat po vodě vzkaz v lahvi. Nebylo v něm nic zvláštního, jen něco jako: Ahoj, jedeme Otavu a hledáme kamarády. Kdo tu lahev vyloví?“ vypráví bývalá učitelka Ladislava Kulhavá.

Dívky – dnes už seriózní dámy, které překročily práh důchodu – flašku zašpuntovaly a hodily do řeky někde u hradu Rabí. A ve Strakonicích, vzdálených skoro třicet kilometrů, ji našel Petr, který měl přezdívku Vlčák. „Vylovil vzkaz v loděnici u pivovaru, když trénoval na kánoi. Pak mi od něj přišel pohled, který mám dodnes schovaný. A to byl začátek našeho kamarádství,“ vzpomíná Ladislava, jíž dodnes kvůli vyřídilce přezdívají kamarádi Bodlina.

Vzkaz v lahvi strávil v moři 10 let, doplaval do vedlejšího města

Koktejl

„Ze začátku mi Vlčák psal dlouhé dopisy, ze kterých jsem půlku nepřečetla, protože strašně škrábal. To trvalo asi rok,“ říká Ladislava Kulhavá.

„Nakonec jsem za ním vyrazila na neckyádu ve Strakonicích, kde se pod názvem Kuriózní plavidla sešlo všechno, co se udrželo na vodě. Naše plavidlo mělo uprostřed šlapadlo a fungovalo jako autobus. Oblékla jsem si do něj dlouhé šaty a volné místo na prsou vycpala dvěma bochníky. Asi po deseti minutách plavby jsme se začali potápět. Jak jsem klesala, ‚prsa‘ se zvedala a za chvilku všude okolo plavaly rozmáčené kusy chleba,“ vypráví.

Poslaly jsme vzkaz v lahvi. Něco jako: Ahoj, jedeme Otavu a hledáme kamarády. Kdo tu lahev vyloví?

„Takhle jsme se seznámili osobně. Pak jsme jezdili společně na vandry a na vodu, psali si na svátky a narozeniny. Nakonec nás život rozdělil, ale pěkných pár let to bylo opravdu fajn přátelství,“ uzavírá Ladislava.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem – Jiří Preclík

Kurátoři ústeckého muzea Jakub Doležel (vlevo) a Martin Krsek otevřeli vzkaz ze srpnové okupace

Nejstarší vzkaz

Oficiálně nejstarší známý vzkaz v lahvi na světě byl nalezen v jihozápadní Austrálii severně od Perthu. Místo a čas vyhození a nálezu dělila vzdálenost 950 kilometrů a doba 132 let. Krásnou starou lahev od ginu našla 21. ledna 2018 při procházce na pláži Tonya Illmanová. Obsahovala tištěný formulář, jenž byl součástí experimentu Německé námořní observatoře z let 1864–1933. V jeho rámci byly z německých lodí vhazovány do světových oceánů tisíce lahví s dotazníky, na nichž měli nálezci vyplnit dobu a místo objevu a vrátit tiskopis observatoři v Hamburku.

Cílem projektu bylo trasování oceánských proudů kvůli hledání rychlejších lodních tras. Za desítky let se však vrátilo pouze 662 formulářů. Zpráva nalezená Tonyou byla 663. Pocházela z 12. června 1886, kdy byla vyhozena z německé plachetnice Paula plující z Cardiffu ve Walesu do Makassaru v dnešní Indonésii.

Zdroj: Western Australian Museum, Guinnessova kniha rekordů

Z řeky na Facebook

„Ahoj, jmenuji se Natálka a jsem z Loun. Posílám vzkaz v lahvi. Jsem zvědavá, kdo ho najde a kam až dopluje. Kdo můj vzkaz najde, tomu přeji hodně štěstí a zdraví v tomto bláznivém světě.“

Takový vzkaz vylovila loni v létě Sabina Fritschová z Ústecka. Přečetli byste jej, usmáli se dětské naivitě a papír zahodili?

Zprávu ukrytou v láhvi pod prkny podlahy našel po 135 letech

Koktejl

Sabina ho ofotila a umístila na Facebook s prosbou o sdílení. Odpověď doputovala zpět k odesilatelce, přesněji řečeno k její mamince – krásný příklad toho, jak staré zábavě mohou přidat nový rozměr sociální sítě.

Ducha plného emocí vypustili v roce 2022 z časové konzervy ústečtí muzejníci, když ze zavoskované lahve vyjmuli jeden ze vzkazů, které zoufalí Ústečané v době sovětské okupace posílali po Labi do Německa. „Vážení soudruzi!“ začínal německy psaný dopis adresovaný občanům tehdejší NDR. „Od 21. srpna 1968 je Československá socialistická republika okupována vojsky Varšavské smlouvy… Je nám líto, že se na této agresi podílí i vaši příbuzní, synové a bratři… Nechceme věřit, že souhlasíte s oficiálními prohlášeními vašich politiků, která se podobají Goebbelsově propagandě,“ píše se v něm.

Foto: ČTK / DPA / Daniel Reinhardt

Tonya a Kym Illmanovi s oficiálně potvrzeným nejstarším vzkazem nalezeným v lahvi

Lahev našel Vít Polák při vyklízení bytu po zemřelém otci a daroval ji muzeu. „Otec pracoval ve Výzkumném ústavu anorganické chemie a v noci ke konci srpna 1968 šli s kolegy z práce k Labi a pod Benešovým mostem naházeli do řeky několik lahví se vzkazy. Jednu si vzal domů na památku a dobře ji schoval, ani mamince neřekl kam. Určitě se bál, aby ji nikdo nepovolaný nenašel,“ uvedl.

Ta lahev možná obeplula celý svět. Jak se jí podařilo uniknout rozbití o skály? Prozřetelnost ji vedla

„Některé lahve totiž tehdy vylovili příslušníci Státní bezpečnosti a vyšetřovali jejich původ,“ vysvětlil kurátor muzea Martin Krsek, „číst ten vzkaz jako první po čtyřiapadesáti letech, a ještě v kontextu situace na Ukrajině, z toho mrazilo.“

„Já sám mám osobní zkušenost se vzkazem v lahvi, i když ne puštěným po vodě. Můj moravský pradědeček zazdil na chalupě dopis budoucím generacím, otec byl tehdy jako desetiletý u toho. Po půlstoletí jsme vybourávali okno a tu flašku skutečně našli. Dopsali jsme k ní dovětek ze současné doby a opět ji vrátili do zdi. Jsem zvědav, jestli ji ještě za mého života najdou zas mí vnuci,“ dodal Martin Krsek.

Námluvy přes oceán

O Vánocích roku 1945 hodil zdravotník Frank Hayostek v newyorském přístavu lahvičku od aspirinu s dopisem. „Milý nálezce, jsem americký voják… 21 let… prostě obyčejný Američan, který není nijak bohatý, ale stačí to, aby se dalo vyjít. Tohle jsou moje třetí Vánoce mimo domov… Bůh ti žehnej,“ stálo v něm. Odpověď přišla po osmi měsících.

„Našla jsem Vaši lahev a vzkaz. Žiju na farmě na jihozápadním pobřeží Irska. Ta lahev možná obeplula celý svět. Jak se jí podařilo uniknout rozbití o skály? Ruka prozřetelnosti ji jistě vedla,“ napsala mu osmnáctiletá Breda O’Sullivan.

Během následujících sedmi let si vyměnili na sedmdesát dopisů. A v létě 1952 vystoupil Frank ve svém nejlepším obleku na letišti v Shannonu. Konečně se setkali. Procházeli se ruku v ruce kolem Killarneyských jezer, vyrazili na výlet k hradu Blarney. Ale kamkoli se hnuli, měli za zády houf reportérů. Nedopřáli dvojici chvilku soukromí. Když Frank odjížděl, Breda se s ním ani nerozloučila.

Zdroj: Time

Po 50 letech nalezli v Austrálii vzkaz v lahvi. Hledají autora

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám