Hlavní obsah

V oblasti sexu není hrdinů. Každý dělá, co může

Říká se, že léto přeje sexu. Dokonce bývaly doby, kdy bylo nejvíce dětí počato v červenci, zatímco dnes je to podle Českého statistického úřadu září až říjen. Plánování rodičovství sice mění statistiky, ale ne chuť na sex. Byť je v každém období života trochu jiná. Tak si to pojďme zrekapitulovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Můj sexuální prazážitek se odehrál v mateřské školce. Jako nejmladší ze tří sester jsem byla z toho, co mi předvedl sousedovic Pepík v rohu zahrady, jako u vytržení. Zrovna když jsem se chystala do té věci dloubnout buclatým ukazováčkem, načapala nás paní učitelka. Ještě dlouho v dospělosti jsem měla při sexu pocit, že na mě v nejlepším někdo vybafne.

„Lidskou sexualitu formuje v útlém dětství nejbližší okolí, především rodina,“ říká gynekolog a sexuolog Luděk Fiala ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Hošíci a děvčátka si bez zábran předvádějí odlišnosti, dotýkají se jeden druhého i sami sebe. Ale teprve letmé doteky a polibky rodičů malým objevitelům propojí dotek a emoce. Pak přijde puberta a všechno je najednou trapné. Rodiče nejvíc.

Období mezi dvanáctým a šestnáctým rokem je složité. Dívky mají pocit, že nejsou dost hezké, a kluci zase, že nedokážou dívku zaujmout. Případně ji nebudou umět políbit a nastane trapas. V těchto úvahách stráví chlapec několik let, až se prostresuje k okamžiku, kdy se veškeré jeho myšlenky soustředí na jednu jedinou dívku. Najednou ho přejde chuť osahávat spolužačky, zato si začne mýt uši. Díky hormonálním změnám v těle se poprvé zamiluje. Doba, kdy první lásky přerostou v opravdový sexuální vztah, je u obou pohlaví stejná. Je nám šestnáct a svět erotiky se právě otevírá dokořán. Zažijeme první nekoitální aktivity a někdy mezi sedmnáctým a osmnáctým rokem první pohlavní styk.

Čeho byste se za žádných okolností neměli kvůli lásce vzdát

Sex a vztahy

20: Hrrr na ně

„Mně bylo šestnáct, jemu osmnáct, poznali jsme se na hřišti, kam kluci chodili hrát fotbal a holky předvádět nohy v mini. Dva měsíce po svých sedmnáctých narozeninách jsem s ním zažila první sex. Oba jsme byli nezkušení a podle toho to také vypadalo. Ale byli jsme velice pilní žáci, učili jsme se rychle,“ směje se dnes padesátiletá psycholožka Jana Hynková.

Ona však nebyla jeho první sexuální partnerka. Přítele „zaučila“ o pár let starší žena. Podobnou zkušenost mají až dvě třetiny mužů. Ani dnes to není jiné. „Někteří teenageři působí velmi vyspěle, a tak není ojedinělé, že mívají sexuální styk se staršími sestrami, nebo dokonce s matkami svých spolužáků. Napomáhá tomu i vysoké procento mladých žen samoživitelek,“ pokračuje Fiala.

Sex v podání mladíků postrádá dráždivé finesy zkušenějších mužů, zato je živelný a radostný. Víc než cokoliv jiného berou mladí muži sex jako fyziologickou záležitost. Pro dívky sex nepředstavuje cestu k uspokojení těla, ale cestu k uspokojení emocionálních potřeb. Což se ne vždycky sejde s očekáváním protějšku. A tak slečně nezbude než hledat dál. Navenek se mladé ženy sice chovají jako světačky, ovšem v hloubi duše jsou velice nejisté. A vůbec jim na klidu nepřidávají sociální sítě, kde defilují dokonalé ženy. Že jen málokterá z nich v reálném světě vypadá stejně zdobně, dívky sice tuší, ale nemají dostatek životních zkušeností na to, aby se dokázaly nad tuto věc povznést.

30: Řekni, kde ti muži jsou

Sexuální život mužů třicátníků je v té nejlepší fázi. Jenže nastal čas podávat výkony i jinde než v posteli. „Přibývající starosti a stres z práce přinášejí těmto mužům první problémy. S poruchami erekce se potýká více třicátníků, než tomu bylo před rokem 1990,“ prozrazuje Luděk Fiala. „Hektický životní styl, boj o vlastní existenci a společenský tlak si vybírají daň. K tomu si připočtěte dravé a nezávislé chování mladých žen, na které si současní muži ještě nestačili zvyknout. To může dostat chlapa do pasivní role, která představuje riziko selhání. A tak muž spolkne svou první viagru, aby se nezesměšnil. Někdy je obava ze selhání taková, že raději sáhne k masturbaci, protože tam má své jisté,“ říká sexuolog.

Je to trochu bláznivá představa. Zatímco ženy hledají partnery pro život a už už by vysadily antikoncepci, muži doma ustrašeně masturbují. Naštěstí ale ještě pořád lidé vstupují do manželství a ještě pořád se rodí děti, byť data Českého statistického úřadu naznačují, že v roce 2023 přišel v tomto ohledu velký propad, a to oproti roku 2021 téměř o pětinu. Že nám to v budoucnu způsobí obrovské trable, je nabíledni. O tom ale někdy příště.

Kouzlo partnerského dotyku: Pohlazení je nejlepší projev lásky i lék

Sex a vztahy

40: Miláčku, spoutej mě

„Gravidita a porod přinášejí u žen sexuální zklidnění. Zklidní se i někteří otcové. Ale jak plyne čas, sex se znovu dostává na pořad dne. Jenže nám to kazí únava. Péče o rodinu i zajištění finančních prostředků dá oběma zabrat. To ale nic nemění na tom, že by si muži i ženy rádi splnili některé své sexuální touhy,“ míní sexuolog. Dřív jsme o ně v duchu jen tak brnkli, ale jak jsme starší a v sexu zkušenější, víc si troufáme je projevit a hlavně realizovat. „Muži po svých partnerkách často vyžadují podobné praktiky, jaké jim předkládá pornografický průmysl. Nic proti tomu, pokud to vyhovuje oběma. Vzpomínám si ale na několik pacientek, které si stěžovaly, že musí plnit nejrůznější představy partnerů. A když se jim do toho nechtělo, poslali je za mnou, ať je toho strachu zbavím,“ dodává Fiala s tím, že řada těchto pacientek přichází do ordinace s náznakem, nebo dokonce už s rozvinutou sexuální dysfunkcí spojenou buď s poruchou sexuální touhy, nebo s poruchou vzrušivosti. Z psychického bloku se stává psychosomatický problém, spojený často s bolestmi při styku. Tím pádem strachu ze sexu. Začíná bludný kruh, ze kterého mnohdy pomůže jen terapie.

50: Velké óóó

Mezi 40. a 50. rokem zažívá ženská sexualita druhý vrchol. Obava z těhotenství ustupuje, žena se uvolní a s tím i u ní přichází chuť na dosud nepoznané slasti. U žen kolem padesátky se ovšem také zvyšuje procento těch bez partnera. Mohou za to předčasná úmrtí mužů nebo naopak touha dokázat si, že ještě za něco stojí. Muži zakládají nové rodiny s mladšími partnerkami, zatímco jejich vrstevnice se ocitají v situaci, kterou už mnoho let nezažily: jsou svobodné, znovu randí a užívají si sexu. Leckdy toho nejlepšího v životě.

„Uvolněnost, ztráta zábran a obav z těhotenství přinášejí radost ze sexu a výraznější vnímání aktu jako takového. Statistiky uvádějí, že z celkové populace žen jich je bez orgasmu dvacet pět procent. Není to ale sexuální porucha. Žena totiž nemusí mít orgasmus, přesto dokáže prožít vysoké sexuální vzrušení,“ tvrdí Luděk Fiala. To muži jsou na tom v tomto ohledu (a v tomto věku) hůř: neschopnost dosáhnout orgasmu se u nich jako sexuální porucha hodnotí.

60 plus: Jako zamlada

Jako bychom se opět ocitli na začátku sexuálního života. Důležitá je blízkost, něha a doteky. Když z toho bude něco víc, jenom dobře. Pokud jeden z partnerů tenhle stupínek nedokáže zdolat, začne hledat mimomanželský vztah. Jenže stárnutí bude muset přijmout, tohle je jen odklad.

„Metabolické změny se do života promítnou, ať chceme, nebo ne. Mužům se zvyšuje množství ženského hormonu a ženám zase toho mužského. Muži ztrácejí chuť na sex, erekce vydrží jen pár minut nebo se nedostaví vůbec, občas nedojde k ejakulaci. Ženy jsou na tom s libidem podobně, trápí je fyziologické změny a ztráta schopnosti sliznice zvlhnout. Přes všechny potíže ale není pravda, že starší lidé nemají zájem o sex nebo že jej nepotřebují. Lidé touží po intimních dotycích stále,“ uvádí sexuolog Luděk Fiala.

„V oblasti sexu není hrdinů. Každý dělá, co může,“ prohlásila kdysi francouzská herečka Brigitte Bardotová. Takže ani červenec, ani středa, ani šestnáct, ani šedesát. Ale pořád. Dokud to jenom trochu jde.

Krize středního věku může nastat kdykoli. Jak ji přeměnit v příležitost k růstu?

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám