Hlavní obsah

„To přejde“ a další fráze, kterým se vyhnout, když má partner špatný den

Když má váš partner špatný den, přirozeně chcete udělat vše pro to, aby se cítil lépe a nezhoršili jste jeho náladu ještě víc. Bohužel, i dobře míněné komentáře mohou mít někdy opačný efekt. Kterým frázím je lepší se vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejdůležitějším aspektem pro uklidnění svého partnera je dobře ho znát. Každý člověk je totiž jiný a vyžaduje odlišný přístup. „Někteří lidé mohou ocenit přístup, kdy nabízíte řešení problémů, zatímco jiní mohou chtít, abyste pouze naslouchali,“ řekla HuffPost expertka na vztahy z Toronta Jessica O’Reillyová.

„Máme navíc často tendenci uklidňovat ostatní stejným způsobem, jakým bychom chtěli být podporováni my sami. To ale někdy nemusí být ten nejlepší přístup,“ dodává O’Reillyová.

Jakým nadužívaným frázím byste se měli vyhnout, když má váš partner těžké období?

1. „Mohlo by být hůř.“

„Tato dobře míněná poznámka může znevážit partnerovy pocity ohledně dané situace,“ říká expertka na vztahy Amy Chanová s tím, že takový způsob uklidnění může dokonce vyvolat pocity viny a naznačovat, že pocity vašeho partnera nejsou oprávněné nebo hodné pozornosti. Chanová navíc dodává, že srovnávání jen zřídka přináší útěchu a častěji způsobuje, že se člověk cítí ve svém trápení ještě osamělejší.

2. „Víš co, tohle bys měl udělat.“

Terapeut z Kalifornie Kurt Smith, který se specializuje na poradenství pro muže, říká, že reakce ve stylu „jak necítit bolest nebo jak vyřešit, co ji způsobilo“, je běžná zejména mezi muži.

Jaké věci ženy nejvíce oceňují na mužích

Sex a vztahy

„Většina mužů se chce vyhnout vypořádávání se s emocemi, takže udělují konkrétní rady, jak situaci řešit, protože je to pro ně mnohem jednodušší a pohodlnější než otevřít dveře tomu, aby slyšeli, jak se jejich partnerka opravdu cítí,“ řekl Smith.

3. „To není tak velký problém.“

„Toto je další příklad komentáře, který se snaží situaci zlehčit na úkor pocitů vašeho partnera. Pamatujte na to, že to, co se vám nemusí zdát významné, může dotyčného hluboce znepokojovat,“ říká manželská a rodinná terapeutka Brianne Billups Hughesová.

„Když neuznáte, že je pro vašeho partnera něco důležité, obvykle se cítí osamělý a může mít pocit, že se vám nemůže svěřit, jak se cítí. To pak může vytvořit emocionální odstup.“

Vyhněte se také frázím typu „to nebude tak horké“ a podobně. I když se vám jeví problém v celkovém kontextu opravdu jako ne příliš zásadní, váš názor v tuto dobu není ten hlavní.

„Možná se jim jen snažíte pomoci vidět problém z jiné perspektivy, ale dejte partnerovi nějaký čas, aby se uklidnil. Pak zvažte způsoby, jak uvést věci na pravou míru,“ radí Hughesová.

4. „Aspoň…“

Chanová také tvrdí, že kdykoli začnete větu slovem „alespoň“, i když se snažíte povzbudit tím, že poukazujete na druhou stranu mince, může to působit odmítavě. Věty začínající tímto slovem posouvají pozornost ze současného stavu směrem k něčemu, co by mělo pomoci, aby se partner cítil lépe, což v dané chvíli není vhodné.

Nejdříve svého partnera vyslechněte a buďte mu oporou. Až pak začněte spolu hledat pozitiva, která situace přináší.

5. „Jen se uklidni.“

Když někomu řeknete, aby se uvolnil nebo se uklidnil, může to být kontraproduktivní. „Tato věta působí odmítavě a povýšeně. Evokuje to, že emoce vašeho partnera jsou problém, který je potřeba rychle vyřešit. Tento přístup pak může způsobit, že se partner bude cítit více rozrušen a méně pochopen, což může situaci spíše eskalovat než ji řešit,“ říká Hughesová.

6. „Můj den stál také za nic.“

Vyhněte se jakémukoli pokusu převést konverzaci k sobě místo toho, abyste si partnera vyslechli. „Pro většinu z nás je velmi snadné a pohodlné mluvit o sobě a často si ani neuvědomujeme, jak moc to děláme,“ upozorňuje terapeut Kurt Smith.

Když má partner špatný den, je nejvíce potřeba trocha empatie. Většina lidí ale neví, jak na to. A začne mluvit o sobě. Snažte se proto potlačit vlastní ego a zaměřte se pouze na to, co vám říká partner. Nemusíte přijít ihned s řešením dané situace, stačí si partnera vyslechnout, obejmout ho a vyjádřit podporu.

Přátelství mezi ženami bývají pevná a křehká zároveň

Sex a vztahy

Mobil jako viník mnoha problémů ve vztahu? Jen když to sami dovolíme

Sex a vztahy
Související témata:

Související články

Kam vztah směřuje? Napoví polibky

Nikde není psáno, že se z přátelského vztahu nemůže stát vztah romantický. Stejně tak se ale může stát, že se z partnerů stanou po čase spíše spolubydlící,...

Výběr článků

Načítám