Hlavní obsah

Spolehlivá vzpruha po špatném dni? Sladký dárek

Když máte špatný den, je nejlepší obrátit se na někoho blízkého. Ten vás může vyslechnout, poskytnout vám rameno, na kterém se vypláčete, nebo možná ještě něco lepšího – nabídnout vám nějakou sladkost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie, které se účastnilo přes 3600 lidí, zjistila, že sladký dárek má v těžkých časech mnohem povzbudivější vliv než někdo, kdo vás bude chtít vyslechnout. I když i to znamená pro mnoho lidí hodně.

Je to možná i proto, že sladký dárek je vnímán jako větší „oběť“, protože je více zaměřen na prospěch toho, kdo jej přijímá, než na dárce. Navíc je známo, že cukr vysílá signály o sladké chuti přímo do mozku. Tím se spouští uvolňování dopaminu, který je spojen s pocity radosti a odměny. Sladkosti nás tak dělají šťastnými.

V rámci experimentu, který provedli odborníci z kanadské obchodní školy HEC Montreal, State University v americkém Albany a Duke University v americké Severní Karolíně, bylo dobrovolníkům sděleno, že jim někdo naboural auto a že mají kontaktovat někoho blízkého jako podporu.

Zdravá strava versus dezerty aneb Kdy sladké může být prospěšné

Zdraví

U jednotlivců, jejichž blízký nemohl pomoci nebo mluvit, ale slíbil, že jim pošle nějaký sladký dárek jako útěchu, odborníci evidovali „větší pocity uspokojení“ než u těch, kterým osoba blízká zavolala nebo slíbila, že brzy pomůže.

V jiném experimentu byli dobrovolníci úkolováni, aby svým partnerům řekli, že potřebují emocionální podporu. Některým z partnerů pak bylo „doporučeno“, aby jako útěchu dali svému protějšku nějakou malou sladkost, jiní pak místo toho dotyčného vyslechli.

Ti, kteří dostali sladkost, se pak podle vlastního vyjádření cítili opět lépe a popisovali rovněž partnera jako více obětavého než ti, kteří si jen povídali.

„Jakákoli podpora ze strany partnera či jiné blízké osoby je rozhodně přínosná a nechceme ji znevažovat, v tomto případě jde spíše o to, jak samotný čin a nabídku, která má zlepšit jejich rozpoložení, vnímají samotní účastníci, kteří se cítili zle. Když potřebujete pomoci, berete akt druhého člověka jako jakousi oběť, kterou činí, aby vám udělal dobře. V takovém případě pak lidé vyžadující podporu podvědomě vnímají i motivy druhého člověka,“ uvádí vědkyně Holly Howeová, která se na výzkumu podílela.

Anketa

Udělala by vám po špatném dni větší radost nějaká sladkost věnovaná nebo připravená partnerem než třeba jen pouhé objetí?
Sladkost věnovaná blízkým člověkem udělá vždy radost.
10 %
Nemusí to být sladkost, jakákoli drobnost potěší naprosto stejně.
8,8 %
Zásadní je, že má protějšek zájem situaci zlepšit. Je jedno, jestli dárkem, objetím, nebo vyslechnutím.
81,2 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

„Pokud jde o konverzaci či vyslechnutí, je jisté, že chce druhý člověk nabídnout pomoc, dotyční to ale často vnímají jako přínos pro obě strany. Pokud jde o dary, podporovaná osoba v takovém momentě předpokládá, že motiv podporovatele je mnohem altruističtější – že se obětuje vesměs pouze ve prospěch druhé osoby,“ cituje k tomu z vyjádření odborníků server Daily Mail.

Jak dodává odbornice, velikost dárku není rozhodující. „Víme, že vliv na obdarovaného nemá fakt, že dárky stojí peníze, zatímco rozhovory čas. Víme ale také, že to není řízeno samotným předmětem. Dárce tak prakticky nemůže nic zkazit, pokud v čase potřeby nabídne nějakou drobnost. Záleží hlavně na tom, aby příjemce věděl, že na něj někdo myslí a že věnoval čas i úsilí tomu, ho potěšit, přestože z toho nic nemá,“ dodala na závěr.

Samozřejmě je také třeba zmínit, že sladké čas od času rozhodně není na škodu a nemusíte mít špatný pocit z toho, když si někdy dáte něco nezdravého. Je ale třeba pamatovat na to, že na cukr si tělo velmi rychle zvykne a omezování jeho příjmu je pak náročnější. Je tedy třeba věnovat pozornost vyvážené a zdravé stravě, ve které občasné sladkosti žádnou škodu nenapáchají.

Nejlepší tipy, jak nadobro porazit chuť na sladké

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám