Hlavní obsah

Šedý rozvod: Proč se starší páry častěji rozcházejí

Bez ohledu na to, kolik je vám let, když přemýšlíte o důchodu, jistě si představujete, že roky bez práce strávíte cestováním, aktivitami, které vám zdraví a finanční situace dovolí, a s partnerem po boku. Stále větší počet lidí se však na prahu důchodového věku po dlouhodobém manželství rozvádí. Odborníci v této souvislosti často hovoří o šedém rozvodu.

Foto: Profimedia.cz

Stále větší počet lidí se na prahu důchodového věku rozvádí (ilustrační foto).

Článek

Zatímco u mladších párů bývá rozvod často důsledkem neslučitelných názorů na výchovu, provalené nevěry nebo závislosti jednoho z partnerů na návykových látkách či hrách, u starších dvojic je pravděpodobnější, že se rozejdou kvůli syndromu prázdného hnízda nebo finančním rozdílům.

Takových rozvodů přibývá a statistiky naznačují, že generace boomerů (dospělí narození v letech 1946 až 1964) už nepovažuje rozvod za stigma, chtějí si užívat a mění se jim priority. Nechtějí dožít v roli babiček a dědečků na výminku. A jejich názory s dlouholetým partnerem se mohou lišit.

Jak častý je šedý rozvod?

Studie z roku 2022 zjistila, že rozvodovost mezi dospělými ve středním a starším věku se od roku 1970 zvýšila. V roce 1970 byl rozvod v této věkové skupině poměrně neobvyklý a až do roku 1990 rostl jen mírně. V roce 1990 skončilo rozvodem 8,7 % manželství mezi lidmi staršími 50 let. Do roku 2019 se toto číslo zvýšilo na 36 %.

Sociologové také zjistili, že lidé starší 65 let jsou jedinou věkovou skupinou s rostoucí rozvodovostí. Naproti tomu rozvodovost mezi dospělými ve věku 20 až 30 let se v posledních letech ve skutečnosti snížila. Jedním z vysvětlení je to, že boomeři už nyní tvoří většinu věkové skupiny nad 50 let a mají větší pravděpodobnost rozvodu než starší a mladší generace.

Žádný čas o samotě a další důvody, proč i dobrá manželství končí

Sex a vztahy

Mezi další faktory ovlivňující míru rozvodovosti se započítává počet předchozích manželství a počet let, po které je člověk ve svazku. Zatímco délka manželství je rizikovým faktorem pro rozvod ve vyšším věku, mnoho dvojic, které se rozešly po 50. roce života, žilo v manželstvích trvajících desítky let. Podle statistik Pew Research Center je 34 % šedých rozvodů mezi páry, které jsou sezdané nejméně 30 let, a 12 % mezi páry, které jsou v manželství 40 let nebo déle.

Proč se tedy mnoho manželů rozejde poté, co společně přestáli mnoho životních karambolů?

Důvody se mohou lišit, nejčastěji k nim ale patří:

  • Syndrom prázdného hnízda - Odchod dětí z domova může způsobit velký posun ve vztahu. Páry mohou zjistit, že jakmile jejich děti přestanou žít doma, mají kromě svých rodičovských rolí jen málo společného. To může ztížit hledání blízkosti a spojení, což vede mnoho dospělých k tomu, že přehodnocují, zda vedle sebe mají vhodného partnera pro zbytek života. „Pro mnoho dvojic jsou děti jediným důvodem, proč spolu jsou,“ vysvětluje Kimberley Bestová, odbornice na řešení sporů a zakladatelka společnosti Best Conflict Solutions. „Jakmile pak děti odejdou z domu, některé páry si uvědomí, že se od sebe odcizily a už nemají společné zájmy ani silné pouto.“
  • Finanční otázky - Hádky kvůli penězům mohou být výraznější, když se páry blíží důchodovému věku. Je stále těžší najít společnou řeč a udržet mír, protože lidé uvažují o odchodu z pracovního procesu. Finanční nevěra, jako je skrývání účtů, velkých nákupů nebo dluhů, může také ovlivnit stabilitu dlouhodobého manželství.
  • Nevěra - Je jedním z nejčastějších důvodů rozvodu v jakémkoli věku, a to i u starších párů. Uvědomte si, že je obrovským zklamáním, když zjistíte, že člověk, se kterým jste budovali celý život, vám byl nevěrný. Napravit intimitu ve vztahu, který si prochází takovou zkouškou, je velmi obtížné.
  • Zdravotní problémy – Nemoci, jako je vážný chronický stav, mohou vztah výrazně zatížit. Některé páry zjišťují, že nejsou schopny zvládnout zdravotní problémy, které se objevují s přibývajícím věkem.
  • Rostoucí odloučení - Jednou z nejvýznamnějších příčin šedého rozvodu jsou změny, které lidé zažívají s přibývajícím věkem. Konkrétně pro starší dospělé představuje stárnutí velkou změnu a priority, zájmy a potřeby lidí se mohou s přibývajícím věkem měnit. Některé páry se mohou během této doby sblížit, ale jiným mohou připadat jejich hodnoty a priority příliš odlišné, což vede některé dvojice k tomu, že si zvolí odlišné cesty.
  • Lidské očekávání - Názory na to, co tvoří zdravé a uspokojivé manželství, se v průběhu času mění. To ovlivňuje i jednotlivé partnery a jeden z nich se pak nemusí chtít nebo umět přizpůsobit. A z toho důvodu se někteří lidé mohou rozhodnout vztah ukončit.

Rozvést se dá i šťastně, s respektem a ohleduplně vůči dětem

Dítě a rodina

Syndrom prázdné židle aneb Jak nepodlehnout osamělosti

Zdraví
Související témata:
Šedý rozvod

Související články

Poradna: Žena mě neustále zahrnuje výčitkami

V padesáti letech by měl mít člověk srovnané důležité hodnoty a používat rozum. Nezabývat se malichernostmi a neotravovat si s nimi život. Zvlášť, když se...

Výběr článků

Načítám