Hlavní obsah

Rozhodujete se impulzivně, nebo rozumem?

Během každého dne udělá člověk hromadu rozhodnutí, od jednoduchých po ta složitější, všechna mohou mít vliv na další život. Některá se činí impulzivně, u jiných se zapojuje více rozum. Na tom pak záleží, jaké dopady mohou mít.

Foto: Profimedia.cz

Impulzivní rozhodování je často spojováno třeba s přejídáním.

Článek

Vyrazit do práce kvůli zácpě o čtvrt hodiny později? Jakou si vzít košili? Jaké učinit kroky v práci, která mě už tolik nebaví? To jsou jen střípky z rozhodnutí, která denně děláme.

Konečnou volbu hodně ovlivňuje to, zda za své rozhodnutí dostaneme „okamžitou“ odměnu, nebo jde o krok, který se projeví až za nějaký čas. Nedávná studie se právě na časový interval odměn zaměřila.

Odborníci poměrně nepřekvapivě zjistili, že v rozhodnutích, která nám mohou přinést okamžitou odměnu, jednáme mnohem impulzivněji než v dlouhodobějším horizontu. Což nemusí být vždy na škodu, ovšem i impulzivní rozhodnutí mohou v následném životě výrazně určit další směr cesty.

Jak se mění chování, když nás ovládá úzkost

Zdraví

Studii prováděl profesor Burkhard Pleger z vysoké školy Ruhr-Universität v německé Bochumi. Jeho výzkumný tým se zaměřil na to, jak se lidé rozhodují ve dvou specifických situacích – co si dát k jídlu a kam nejlépe investovat.

Požádali účastníky, aby si vybrali mezi menšími okamžitými odměnami a těmi většími, které ale dostanou později. Čím déle by účastníci vydrželi čekat, o to větší by odměna byla. Během „pokusu“ vědci sledovali mozkovou aktivitu dobrovolníků, pomocí níž přesně věděli, které části mozku jsou při jakém rozhodování aktivní.

Nebylo nijak zvláštním zjištěním, že konečné rozhodnutí se liší člověk od člověka a závisí hlavně na úrovni sebekontroly a ovládání, uvádí profesor William A. Haseltine pro server Psychology Today.

Z detailnějších výsledků pak vzešlo, že lidé s nižší sebekontrolou dělají častěji impulzivnější rozhodnutí, jako je třeba přejídání. Častěji tak byly aktivovány části mozku spojené s okamžitým uspokojením.

Anketa

Jak se rozhodujete, co se týče stravování?
Vždy impulzivně, dám si to, na co mám zrovna chuť.
51,8 %
Každé jídlo vybírám v klidu a s rozmyslem, podle složení, kalorií atd.
9,6 %
Pokud jsem ve stresu, jednám více impulzivně, jinak se stravuji zdravě a s rozumem.
38,6 %
Celkem hlasovalo 280 čtenářů.

Když se lidé rozhodovali o penězích, byly naopak aktivnější části spojené se zodpovědným myšlením.

Podle profesora Plegera je poznání, které části jsou kdy aktivnější, zásadní pro detailnější pochopení lidského chování. Jak podotkl, je možné díky tomu lidem například doporučit kognitivně-behaviorální terapii, která může zlepšovat celkové sebeovládání. Stejně tak není od věci trénink všímavosti, který umí odhalit bezmyšlenkovité impulzy vedoucí k rychlým rozhodnutím atd.

Stále více lidí trpí psychogenním přejídáním, bulimií či anorexií

Zdraví

Jak se stres podepisuje na fungování našeho těla

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám